Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Путин: Диктатурата на Запада е насочена срещу всички общества

Руският президент Владимир Путин и ръководителите на Донецката и Луганската народни републики, Запорожката и Херсонската области подписаха споразумения за присъединяването на тези региони към Русия. Церемонията се състоя в петък в Георгиевската зала на Кремъл. Преди подписването на документите Путин произнесе реч за приемането на тези територии в Русия, съобщава ТАСС.

Русия е готова да поднови преговорите с Украйна, но няма да обсъжда избора на жителите на Донбас, Запорожие и Херсонска област – те стават руснаци завинаги, заяви Владимир Путин по време на церемонията по приемането на четири нови региона в страната. Русия ще направи всичко, за да накара жителите на тези региони да почувстват подкрепата на цялата страна: „Ние определено ще възстановим разрушените градове, жилища, училища, болници, театри и музеи. Ще възстановим и развием промишлени предприятия, фабрики, инфраструктура, социално осигуряване, пенсии, здравеопазване и образование“, каза той.

Москва, подчерта руският президент, ще защитава новите си територии „с всички налични сили и средства“, а Западът няма морално право да оспорва резултатите от референдумите в Донбас и в Запорожка и Херсонска област. Москва няма да обсъжда статута на новите си региони на тези преговори: „Днешните власти в Киев трябва да се отнасят с уважение към тази свободна воля на хората и нищо друго. Това е единственият път към мира.“ „Изборът на народите в Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон няма да бъде обсъждан, той е направен. Русия няма да го предаде“, подчерта Путин.

Руският президент изрази убеденост, че двете парламентарни камари ще подкрепят конституционните закони за това приемане и за образуване на четири нови субекта на Руската федерация, „защото такава е волята на милиони хора. И това естествено е тяхно право, тяхно неотменимо право, затвърдено в член първи от Устава на ООН, където директно се говори за принципа на равноправие и самоопределение на народите“.

Това право „се базира на историческо единство, в името на което са постигали победи поколения наши предци, онези, които още от изворите на Древна Рус в течение на векове са съзиждали и са бранили Русия“, отбеляза Путин. Президентът припомни имената на руски държавници и пълководци, действали преди време в присъединените сега от Москва територии. Това са „нашите деди и прадеди“, сражавали се там по време на Великата отечествена война на Съветския съюз против нацистка Германия.

Разпадането на СССР, противно на пряката воля на мнозинството от неговите жители, се превърна в национална катастрофа, но Москва не се стреми да го възстанови: „Няма Съветски съюз, миналото не може да се върне. И Русия днес го прави няма нужда от това повече, ние не се стремим към това.“

Руският лидер посвети по-голямата част от речта си на критика на политиката на западните страни, директно обвини англосаксонците в организирането на експлозии в „Северен поток“ и спомена, че САЩ „създадоха прецедент“ за използването на ядрено оръжие: „САЩ са единствената страна в света, която е използвала ядрено оръжие два пъти, унищожавайки японските градове Хирошима и Нагасаки. Между другото, те създадоха прецедент.“

Западът е готов „да престъпи всичко“, за да запази „неоколониалната система“, която му позволява „да паразитира, а всъщност да ограбва света“ и да „извлича рентата на хегемона“. Диктатурата на нейните елити е насочена, наред с други неща, срещу собствените ѝ народи и придобива „черти (…) на откровен сатанизъм“.

Диктатурата на Запада е насочена срещу всички общества, тя изцяло отрича човека, вярата и ценностите, придобивайки черти на сатанизъм, каза Путин. Разпространяваната днес по цял свят русофобия е расизъм – именно расизъм е безапелационната убеденост на Запада, че неговата цивилизация, неолибералната култура е неоспорим образец за целия свят, каза Путин. Той разкритикува колониалната политика на Запада в миналото като „противоречаща на човешкото естество, на правдата, свободата и справедливостта“.

Русия е велика хилядолетна държава, страна, представляваща цяла цивилизация и няма да живее според нагласените и фалшиви правила, които западните страни натрапват на другите, подчерта Владимир Путин.

Западните страни искат да превърнат Русия в колония, а истинските причини за хибридната война, разгърната срещу нея, се крият в „алчността, в намерението да запазят неограничената си власт“: „Те изобщо не се нуждаят от Русия, тя ни трябва. “ В ситуацията около Украйна те „всъщност просто свалиха маските си, показаха истинската си същност“, каза руският президент.

Сега Западът трябва да сломи Русия на всяка цена, но това е велика сила, която няма да живее по неговите „манипулирани, фалшиви правила“ и ще се бори за „справедлив и свободен път“. Крахът на западната хегемония е необратим и в рамките на най-различни страни и общества се развива „освободително антиколониално движение“: „Няма да бъде същото, както преди“, категоричен бе Путин.

Западните страни стоят зад саботажа на „Северен поток“: „На англосаксонците са им малко санкции.те Те преминаха към саботаж, не е за вярване, но е истина, като организираха експлозии на международните газопроводи „Северен поток“, които минават по дъното на Балтийско море, те всъщност започнаха да разрушават общата европейска енергийна инфраструктура“, заяви в речта си Владимир Путин, цитиран от glasove.bg