Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Дара: Жените в Иран живеят в постоянен страх и ужас от режима в страната

Певицата Дара изрази възмущението си от случващото се в Иран и нарушаването на правата на жените в ислямската държава.

„От няколко дни чета какво става в Иран. Не мога да повярвам, че всички тези събития изобщо намират място в историята в 2022 г. Представете си как мъже убиват жените си, защото не изпълняват волята им. Жените в Иран живеят в постоянен страх и ужас от режима в страната им. Нямат право да свалят хиджабите си. Иначе свършват като красивата Махса Амини – арестувана и убита“ – коментира Дара в социалните мрежи.

Според Владимир Чуков в интервю за debati.bg : Трета седмица виждаме безпрецедентни вълнения в ислямската република предизвикани от убийството на тази млада кюрдка /б.р.Масха Амини/. Интересно е, че те не само, че не затихват, но се и увеличават. Това само по себе си показва нов генезис на общественото недоволство.

Ако направим преглед на бунтовете срещу властта ще видим, че този бунт е практически лишен от икономически мотиви. Тук става въпрос повече за човешки права и заради фактът, че жертвата е млада жена, виждаме силната мобилизация на кръгове, които са свързани с отстояване правата на жените. Много от участващите на тези демонстрации жени, защото жените са в авангарда, не само хвърлиха хиджаба си, но и си режеха косите в знак на протест. Дори вчера се е случила подобна демонстрация пред иранското посолство в София. Това е и битка за правата на малцинствата, тъй като Махса Амини е от Кюрдистан. Именно затова продължаващите три седмици вълнения в повече от 30 провинции и над 150 града, отделни институции, отделни личности дават гласност за защита на правата на малцинствата и жените.

Но това е и директна атака срещу ислямската теократична държава, каквато е Иран. Виждаме дори безпрецедентния призив на един от най-влиятелните ирански мислители Абдолкарим Соруш, който призова хората да не се подчиняват на духовниците, които издават фетвите, манипулиращи всекидневния и политически живот на иранците. Виждаме все по-широки и все по-големи маси да се намесват. Структурата на иранската държава показва двойнственост на властта. Какво имам предвид? Революционната гвардия е дублирана от редовната армия, виждаме духовниците, които са дублирани от мощни и авторитетни университетски центрове. Виждаме противодействие между президент и духовен ръководител. Всичко това е насочено към свалянето на духовния ръководител Али Хаменей, който олицетворява не само диктатурата, но и силната корупция в държавата.

Докъде ще стигне стигне този процес ми е трудно да предскажа, но така или иначе виждаме невероятна решителност особено сред младото поколение, което е израснало след ислямската революция през 79 г. Представете си 40 годишен човек, който никога не е живял по времето на шаха а под диктатура на моллите.

barometar.net