Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Д-р Десислав Тасков: Хване ли се навреме, ракът на простата е само диагноза, а не присъда!

Хване ли се навреме, ракът на простата е само диагноза, а не присъда, твърди д-р Десислав Тасков, уролог в СБАЛОЗ – Варна в интервю, предоставено от пресцентъра на лечебното заведение за varna24.bg

 • Д-р Тасков, ноември е месецът за превенция на мъжкото здраве, каква е картината по отношение на рака на простатата, който държи първото място сред онкологичните заболявания сред силния пол?
 • Всяка година около 650 000 мъже в света чуват диагнозата рак на простатата, в Европа – са около 200 000, а за България новооткритите случаи са около 3800 – 4000 годишно. Можем да кажем, че в България заема около 10% от всички онкологични заболявания.
 • За какви симптоми трябва да внимават мъжете?
 • За жалост, заболяването е коварно и то е коварно затова, защото симптомите не се различават от симптомите на заболяванията на долните пикочни пътища, т.е. припокриват се с признаците на едно доброкачествено увеличаване на простата. Симптоми са нощното ставане за уриниране, чувството за неизпразване на пикочния мехур, изтъняването на уринарната струя, а оттам и остатъчната урина, която се задържа в мехура. На по-късен етап – наличието на кръв в урината, но това показва вече по-сериозно развитие на процеса. Хване ли се навреме, ракът на простатата е само диагноза, а не присъда за пациента.
 • Лечим ли е ракът на простатата?
 • Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-ефективно е лечението. При наличието на такава симптоматика пациентите трябва задължително да посетят лекар, а не да се самолекуват с хранителни добавки и лекарства от телевизионните реклами.. При смущения в уринирането личните лекари могат да насочат пациентите към специалист – уролог. Съществена роля играе и редовната профилактика, за която не е нужно непременно да сте изпратени от лекар. В момента в СБАЛОЗ – Варна има такава програма, финансирана от община Варна. През ноември акцент в безплатните за пациентите прегледи ще е именно ракът на простатата.
 • Достатъчен ли е само лекарският преглед за диагностициране на този вид рак?
 • Обикновено прегледът включва и задължително ехографско изследване. За допълнително уточнение се прави дигитално ректално изследване, PSA, както и биопсия при съмнение, за да се потвърди или отхвърли онкологична диагноза.
 • Какво е PSA?
 • PSA е биохимичен маркер, простатоспецифичен антиген, който се използва за диагностика и контрол на болестта. Представлява белтъчна молекула, която се отделя от епителните клетки на простатата и увеличава количеството си в кръвта при някои състояния – простатен карцином или при възпаленията на простатата, ДПХ, задръжка на урина, при поставяне на катетър.
 • Каква е възрастта, от която мъжете трябва да обърнат особено внимание на профилактиката на простатата?
 • През последните години се забелязва и нарастване на възрастта на пациентите с тази диагноза. Рядко мъже под 40 години страдат от рак на простата – броят им е под 6% от всички диагностицирани. Онкологичното заболяване обаче е много често срещано при пациенти между 70 и 80 години. Препоръчително е мъжете над 45 години поне веднъж годишно да се подлагат на преглед.