Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Проф. Кантарджиев: Редно е да се реваксинират хора, които са се ваксинирали преди 3-6 месеца

Новата мутация на коронавируса е най-интересното в момента, но няма нищо страшно. Вариантът BQ.1 не е по-смъртоносен от другите. Типът на мутациите му са такива, че и да си карал предишните варианти, пак можеш да се разболееш, но по-леко. Очаква се новият вариант да започне да измества другите през ноември, а по Нова година да е 80% от циркулиращите. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Редно е сега да се реваксинират хората, които са се ваксинирали преди 3-6 месеца. Коронавирусът много заприлича на новите респираторни вируси и на старите коронавируси. Трябва да се мисли и за нормалния сезонен грип. Той все още не циркулира. Очаква се тази година да е група А, H3N2, какъвто беше миналата зима в Австралия и Латинска Америка. Февруари – март се очаква грипна вълна“, съобщи още медикът и призова хората на над 65-годишна възраст да се ваксинират.

„Тези, които искат да се ваксинират с ваксина, която не е РНК и предпазва от антигените на цялата вирусна частица, да го направят с „Валнева“. Тя обаче е за първична ваксинация. Комбинираната ваксина изготвя имунитет срещу класическия вариант и Омикрон. 6-8 месеца си защитен от тежко прекарване на заболяването. Не очаквам пълни болници и претоварена здравна система“, посочи той.

Относно другите респираторни вируси професорът бе категоричен: всяка година се появява респираторен синцитиален вирус. „Той съществува от много години и не е опасен. Среща се при най-малките – новородените. Затова се казва, че в първите 40 дни след раждането не трябва много възрастни да посещават бебето“, обясни проф. Кантарджиев.