Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Какво да правим при инсулт

Инсултът поваля над 50 000 българи всяка година. За съжаление страната ни е на едно от първите места по смъртност от тази диагноза в Европа. Тя е третата най-честа причина за смърт и у нас. Инсултът поваля все повече и млади хора.

Колкото и странно да звучи, отношението на много българи към инсулта е пренебрежително. Голяма част от пациентите не го възприемат като нещо сложно, опасно. Дори напротив – те чакат „да им мине“. А мозъчният кръвоизлив е също толкова страшен, колкото и инфаркта.

Факт е, че ако до преди 20-30 години в неврологичните отделения са постъпвали предимно хората над 45, то днес все по-често, заради лошия начин на живот, постъпват дори 20-годишни младежи.

Тромб или кръвоизлив

Има два вида инсулт – исхемичен, (при който се получава запушване на артериален съд) и хеморагичен, (при които има кръвоизлив в мозъка). По-често срещани са исхемичните инсулти, а ключът към правилното лечение е, пациентът да познае симптомите навреме и да потърси медицинска помощ.

Най-често се започва със слабост в някой крайник – ръка, крак. Може да има изкривяване на устата надолу, нарушение в говора, главоболие. Дори само изтръпването на крайник може да е признак за инсулт. Тогава незабавно трябва да се действа.

НА ЧЕТИРИ ЧАСА ОТ СМЪРТТА

ВАЖНО – първите четири часа са ключови! Тогава може да се приложи единственото утвърдено в Европа и целия свят лечение с доказан ефект – тромболизата. Тя обаче се прави само и единствено в този отрязък от време. След това рискът от кървене се повишава и лекарите трябва да се борят с проблема по друг начин.

Тромболизата е метод, чиято цел е да отпуши запушения съд и да премахне тромба. Така ще се възстанови кръвоснабдяването в засегнатия участък от мозъка.

Невярно е, че при мозъчен инцидент пациентът не бива да се мести. Единственото противопоказание за транспорт би било, ако болният е в тежка кома и има нарушения в дишането. При всички останали случаи обаче той, придружен от близки или приятели, може сам да дойде в болницата.

Ако пациента се забави и медиците не могат да приложат тромболизата, то веднага след постъпване в болница се започва специализирано лечение, чиято чел е да стабилизира състоянието му.

Мозъчният инсулт е състояние, което влияе на цялото тяло. Има опасност човек да остане траен инвалид.

ВАЖНО е да знаете, че дори след подобен животозастрашаващ инцидент, човек може да се възстанови изцяло. Проблемът е, че голяма част от пациентите се инвалидизират поради факта, че се обръщат късно към медицинска помощ или отиват в болница, където не се правят тромболизи.

old.patient.bg