Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

EURACTIV: Европа е на прага на социална катастрофа

EURACTIV е независима пан-европейска медийна мрежа, специализирана по въпросите на ЕС, създадена е през 1999 г.

Ако домакинствата нямат покупателна способност, търсенето се свива. Когато търсенето се срине, производството също рухва, а с него изчезват и работните места. Това е порочен кръг. Вървим право към всеобхватна социална катастрофа

Временното стабилизиране на енергийните цени и сравнително меката есен внасят известно успокоение у европейския елит. Последното направено проучване в ЕС обаче сочи, че кризата, която тази зима ще обхване континента, вече е тук.

Една четвърт от европейците изразява тревога от несигурната ситуация в която се намират, докато мнозинството вече се е сблъскало с финансовите затруднения, разкри миналата седмица проучване на френската неправителствена организация Secours Populaire. Заедно с изследователския институт IPSOS и други европейски партньорски организации, анкетирани са били 6000 европейци по въпроса за несигурността в шест страни: Франция, Италия, Гърция, Германия, Полша и Обединеното кралство.

„Много силно нараства несигурността в Европа“, сподели пред EURACTIV генералният секретар на Secours Populaire Хенриет Стейнберг. Данните от анкетираните в Гърция показват, че за 51% от тях, неочакван разход може да ги разори. Този сегмент на „изпадащи“ хора в Германия е 18%, във Франция, Италия, Полша и Обединеното кралство се движи между 20-25%.

„Нараства тревогата, че все повече и повече европейци не могат да намерят жизнеспособни решения, за да издържат себе си и семействата си. Мнозина вече са изправени пред тежка финансова ситуация: трябва да ограничат пътуванията си, да намалят отоплението, да търсят помощи от роднини, да се наемат на допълнителна работа (ако могат да намерят такава), за да могат да свържат двата края. Проучването показва, че всички европейци имат сходни или еднакви проблеми: храна, здравеопазване, жилище, осигуряване на децата си. Това е ежедневието на десетки милиони“, уточнява Стейнберг.

Годишната инфлация в еврозоната се очаква да възлезе на 10,7% за октомври 2022 г. – спрямо 9,9% за септември, според предварителната оценка на Евростат – статистическата служба на Европейския съюз.

Спестяванията на значителен брой европейци се стопяват: 42% от анкетираните признават, че молят близките си да им дадат пари на заем, за да се издържат. Процентът на заеми е най-висок в Гърция (63%), следвана от Обединеното кралство, Италия и Полша (между 40% и 41%), Франция (36%) и Германия (35%). Тези цифри са „предупредителен сигнал“, според Стейнберг. „Хората вече не могат да оцеляват“.

Но заемите не са устойчиво средство в дългосрочен план. От една страна, „хората не смеят да поискат пари от близките си или роднините просто не могат да им помогнат“, каза пред EURACTIV Орели Труве – депутат от левицата във френското Национално събрание и член на комисията по икономическите въпроси. От друга страна домакинствата са принудени да теглят потребителски кредити. Ала това може да се окаже рисковано, тъй като лихвените проценти нарастват.

„Ако домакинствата вече не са платежоспособни съществува краен риск от финансова и банкова криза, както по времето на ипотечната криза от 2007г. в Съединените щати“, каза Труве, който се застъпва за възстановяване на покупателната способност на най-бедните домакинства, за да се съживи растежът.

„Защото ако домакинствата вече нямат покупателна способност, тогава търсенето се срива. Ако търсенето се срине, производството също се срива, а с него и работните места. А това е порочен кръг. Вървим право към социална катастрофа“, уточни френският депутат.

barometar.net