Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Красен Кралев: Изборите трябва да се извършват от народа

„Днес във Варна говорих по темата за промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина. В пресконференцията участваха и народните представители от ГЕРБ-СДС Славена Точева, Павел Христов и Бранимир Балачев“, написа в социалните мрежи, депутатът от ГЕРБ и бивш министър на спорта Красен Кралев.

Той е катогеричен, че българите имат право да гласуват както пожелаят-с машина, или на хартия. Според него да се принуждават възрастните хора да упражняват правото си на вот с машина е дискриминационно, като се въвежда технологичен ценз. Това се вижда ясно и в отлива на гласуващите.

„В Конституцията пише: „Властта произтича от народа“. Същото изречение присъства и в германската Конституция. Логиката на германския Конституционен съд, забранил машините в Германия, е че след като властта произтича от народа, това означава, че изборите трябва да се извършват от народа, което значи – от хората. Затова се създават секционни избирателни комисии, районни избирателни комисии, в които всички партии имат свои представители“, подчертава още Кралев.

По повод опита да се внуши, че има „хартиена коалиция“, бившият министър припомня, че може да се говори и за „коалиция на мадуровките“. Причината е, че машините се използват във Венецуела и още 2-3 държави в третия свят. В същото време цяла Европа гласува с хартия.

Кралев допълва, че балансираният подход е гласоподавателят да има възможност да избере по какъв начин да гласува – с хартия или на машина.

Той припомня и прочуване, което показва, че 47% от гражданите искат хартиена бюлетина. Смисълът на изборите е народът да даде власт. Когато хората не могат да контролират изборния процес, става дума за манипулация. Машинният вот ограничава техния избор. Има достатъчно съмнения по тази тема.

„Ние не премахваме машините. Просто даваме право на избор на всички български граждани. Ако някой не харесва хартията, да си гласува на машините!Възстановяваме справедливостта.

Да кажем че хартиеният вот е фалшифициран, означава да кажем, че 100 000 български граждани, колкото участват в изборния процес, са корумпирани… Това означава ли, че ПП или ДБ допускат, че техните представители в избирателните комисии са корумпирани?! Аз не мога да приема такова нещо“, казва още Кралев и допълва, че третият законопроект по темата е на ДБ, който да внася повече сигурност при машинния вот. „Което доказва, че и ДБ имат своите притеснения за този процес“, пише още Кралев.

barometar.net