Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Николай Капитанов: Няма как Община Варна да е финансово стабилна със 140 милиона лева общ дълг

Варненският общински съветник от „Демократична България” Николай Капитанов обвини кметската администрация за това, че не дава отговори на поставени важни въпроси, които касаят жителите на морската столица. В ефира на предаването „Позиция”, той заяви, че все още не е виждал договора на фирма „Балистик сел”, която е изградила електронните компоненти по проекта „Интегриран градски транспорт”, като от общината са платени предварително 15 милиона лева. „От там нататък, каза Капитанов, тази фирма, на база авторски права всяка година взима милиони левове от общината, без да е ясно за какво.” Другият въпрос на който той все още няма отговор е продължаващия ремонт на ОУ „Димчо Дебелянов”

„В момента там тече ремонт на ремонта”, каза Капитанов и допълни, че там сега работи трета фирма, която спечели общинска поръчка. Независимо, че първата фирма се явява носител на гаранцията за изпълнение. „Точно с това е свързан и основния проблем. Няма категорично становище от нито един експерт- архитект, проектант, строител и общински служители, че училището е безопасно или не е безопасно.”

Капитанов напомни и, че пролетта, старши комисар Атанас Михов, директор на ОД МВР – Варна, обяви, че е внесъл преписка до прокуратурата, касаеща ремонта на училището с препоръка за повдигане на обвинение.

Изминалата сесия се случи буквално на ръба на закона, т.е. да бъде проведена на три месеца от предишната. Деляха ни два дни, преди да пресрочим това законово изискване. Прави впечатление, че през последните години преобладават извънредните сесии- тази не прави изключение. Според общинския съветник от „Демократична България” това нарушава ритъма на работа на Общински съвет Варна, няма предвидимост и общинските съветници не могат да се подготвят.

По повод новия заем който беше гласуван, Капитанов заяви, че от миналата година има 40 милиона неусвоен заем, а тази година са гласувани още толкова. Според него, чисто нормативно, с новия заем, община Варна е прескочила изискваните 15% таван, надвишаващ средногодишния размер на собствените приходи. „Това изисква съответния анализ, за това и сезираме областния управител и през него финансовото министерство, за да се произнесат, дали Община Варна спазва или не спазва изискванията на закона.”

На въпрос, какъв е бил отговора на администрацията и дали се нарушава това изискване на закона, Капитанов заяви, че в такива случаи мнозинството в общинския съвет неглижира подобни питания в зала. „В момента в който зададохме въпроса към главния финансист в общината, г-жа Стефка Господинова, за състоянието на общия дълг до тук, на администрацията им беше необходим половин час, за да дадат отговор по толкова важен въпрос. В крайна сметка се оказа, че Община Варна е имала дълг от 108 милиона миналата година от които е погасила десетина милиона, като в момента Варна дължи над 98 милиона лева. С новия дълг варненската община ще стане най- задлъжнялата на глава от населението в България. Този заем, ще се изплаща 15 години”. Това по никакъв начин не представя Община Варна като финансово стабилна, каза още Капитанов.