Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.10.2023
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

В категория Бизнес

Десислава Трифонова: Опитват се да спасяват галеника Кирил Петков

„Темата „Джемкорп” тепърва започва и сме свидетели как се прави опит темата да се омаловажи. Не трябва постоянно да се опитват да спасяват галеника Кирил Петков и неговата свита. Този меморандум е все още в сила. Никога Александър Николов не е изпращал писмо за едностранно прекратяване на меморандума”. Това заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ пред бТВ.

Тя цитира енергийния министър, който казва, че в момента този меморандум е все още в сила. Трифонова показа допълнително споразумение между „Джемкорп”, „IP3 Corporation” и Министерство на енергетиката.

По думите ѝ с него се предлага прекратяване на меморандума:

„В което изрично пише, че меморандумът ще бъде прекратен от датата на подписването от отсрещната страна, тоест от „Джемкорп”, на което стои само един единствен подпис. Тоест, едностранно прекратяване с един подпис. Ние нямаме такова нещо”, допълни Десислава Трифонова. Тя подчерта, че по време на телевизионното си участие Атанас Бостанджиев – изпълнителен директор на „Джемкорп” – е признал, че не е подписал документ за прекратяване на меморандума и не е уведомил за действията си.

Депутатът от ГЕРБ попита защо документът не е подписан и логично заключи, че съществува вероятност да се стигне и до арбитраж.

Трифонова отбеляза, че Кирил Петков никога не е давал и нареждал проверка на ДАНС. „ДАНС се самосезира. Какво е правил докладът в чекмеджето на Кирил Петков 3 месеца и защо не са предприети действия”, попита народният представител от ГЕРБ.

По думите й “Gemcorp Holdings Limited“ не съществува в регистрите на Министерство на енергетиката, предложението идва от “Gemcorp Сapital Management Limited”. На подписването се появява името на офшорка. Как държавата подписва договор с лице, което не знае дали може да представлява компанията”, възкликна тя.

Трифонова подчерта, че още в петък са внесли предложение за временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства, свързани с меморандума. “Подаваме сигнал до МВР и ДАНС”, съобщи тя.