Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Баня Гъбата става хотел, нито една институция не защити занемарения символ на Варна

Превръщат баня „Гъбата“ в хотел. Разрешението за строеж вече е издадено, като в проекта се очаква да бъдат запазени колоните на обекта и отстранен куполът.

Никоя институция: нито Националният институт за недвижимо културно наследство, Министерството на културата, Община Варна, Съюзът на архитектите в България, не реши да защити един от символите на града с архитектурна стойност, съобщана радио Варна.

Живущи в района организират протест срещу строителството на 40-метрова сграда на мястото на банята. Те се притесняват какво ще се случи със сградите в района.

Стартира и петиция за спасяване на знаковата баня, съобщават от Асоциацията за термално наследство. Банята е единствена по рода си и в цялата страна, творение на арх. Кольо Христов, създадено между 1962 и 1964 г.

„Отдавна не работи като баня, десетилетия наред преднамерено е оставена да се руши, а сега намеренията на алчни инвеститори са да я съборят и да построят поредния безличен небостъргач. Трябва да ги спрем! Вашият подпис има значение! С настоящата подписка настояваме да се съхрани една уникална, бележита сграда, известна на всички варенци и гости на Морската столица като „Гъбата“.

Молим тази специална за Варна сграда да бъде отново социализирана като обществено пространство вместо да стане поредния неуместен жилищен блок, хотел или офис.

Официално молим инвеститора „СВП ИНВЕСТ“ ООД с управители арх. Светослав Станиславов и Пламен Панайотов да преразледат намеренията си и заедно с гражданите на Варна да защитим това паметно архитектурно наследство. “ – пише в петицията.

barometar.net