Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

За магистрала от Варна до Бургас няма осигурено финансиране

Съветът на министрите на транспорта на ЕС преработи регламента за трансевропейската транспортна мрежа TEN-T, като удължи сегашния транспортен коридор “Западни Балкани – Източно Средиземноморие” с трасето София – Скопие – Дуръс – Бари. Това е станало късно в понеделник на заседание на съвета, на което е присъствал и служебният министър на транспорта и вицепремиер Христо Алексиев.

По същество това е бившият т.нар. коридор номер 8, който осигурява свързаност от Черно море на изток до Адриатическо море на запад.

Промяната означава, че изграждането на транспортна инфраструктура по това направление може да се заложи за финансиране в европейските оперативни програми и ако бъде одобрено, ще може да се изгради с европейски пари.

По това трасе България вече изгради магистрала “Тракия” с европейски пари между Чирпан и Бургас, защото по времето, когато това стана – между 2009 и 2015 г., коридор номер 8 все още включваше и това трасе.

В момента към обхвата на този транспортен коридор България има да изгради магистрала “Черно море” между Варна и Бургас, която все още е само идеен проект и няма осигурено финансиране. Преди година и половина бе обявена обществена поръчка за изработване на конкретен проект за този аутобан, но до крайния срок за приключването ѝ остават още две години.

barometar.net