Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

„Евробарометър“: По-малко от половината българи одобряват подкрепата от ЕС за Украйна

По-малко от половината от българите – 48% одобряват подкрепата от ЕС за Украйна след инвазията на Русия, показва проучване по темата на „Евробарометър“.

Одобрението в България е най-ниско в ЕС заедно с Гърция – 48%, Словакия – 49%, а най-високо е то в Швеция – 97%, Финландия – 95% и Нидерландия – 93%.

На въпрос дали одобряват различните действия на Евросъюза в подкрепа на Украйна след началото на войната като санкциите срещу Русия и оказването на финансова, военна и хуманитарна помощ, отново под половината от българите – 49% отговарят положително. Още по-малко одобрение има в Кипър – 48%, Словакия – 47%, Гърция – 46%. Най-високото одобрение отново е в Швеция – 96%, Финландия – 96% и Нидерландия – 93%.

На въпрос доколко са удовлетворени от взаимодействието между страните членки на ЕС за справяне с последствията от войната в Украйна, с „напълно удовлетворен“ отговарят само 41 на сто от българите, с „напълно неудовлетворен“ – половината, с „не мога да преценя“ или без отговор са 9%. По-малко са удовлетворените само в Кипър – 40% и в Гърция – едва 34% срещу 61% напълно неудовлетворени. Най-доволни са в Ирландия – 84%, Дания – 83% и Полша – 83%.

Проучването е проведено между 12 октомври и 7 ноември 2022 г. за Европейския парламент от глобалната изследователска агенция Kantar.

barometar.net