Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Община Варна няма законов ангажимент да финансира белодробната болница

„Община Варна няма законов ангажимент да финансира дейността на „СБАЛПФЗ – Варна ЕООД“, която обслужва Северна България, но въпреки това има готовност да предложи на Общински съвет – Варна изплащане на трудовите възнаграждения на служителите на тубдиспансера, в случай, че държавата осигури средства за покриване на остатъка от дълговете на болницата. Те са изцяло свързани с нейната лечебна дейност, която подлежи на финансиране от държавния бюджет, съгласно разпоредбите на българското законодателство.“ – се казва в прессъобщение, изпратено да медиите от Община Варна.

„За последните 10 години Община Варна е изплатила на болницата над 3,5 млн. лв. за покриване на натрупани задължения. Въпреки многократните апели към Министерството на здравеопазването няма повишаване на субсидията за болницата и към настоящия момент тя продължава да бъде недостатъчна за покриване на разходите.

През 2015 г. Общински съвет – Варна взе решение за прехвърляне на дейността на лечебното заведение към някое от болници в града и за ликвидация на търговското дружество. Това решение бе потвърдено през ноември 2022 г. ноември. Към настоящия момент реакция от страна на Министерството на здравеопазването няма.

Днес по инициатива на областния управител предстои среща по темата с представители на Общински съвет – Варна, РЗИ, „СБАЛПФЗ – Варна ЕООД“, и всички други институции, имащи отношение по темата.“ – информират от Община Варна.