Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кандидат за поста шеф на ВиК- Варна е подавал документи с невярно съдържание

Пламен Стоянов – един от кандидатите за поста управител на ВиК- Варна на два пъти е подавал документи с невярно съдържание. Това твърди в сигнал до прокуратурата, председателят на КТ Подкрепа“ във ВиК – Варна Лидия Димитрова. Отделно Стоянов не отговаря и на едно от условията в Дружествения договор за управление на водното дружество, а именно да има образование свързано с управлението на ВиК сектора. Съмнения буди и финансовата мощ на Пламен Стоянов. Чрез фирмата си “Мипс-инвестмънт” той е изтеглил кредит в размер на повече от 3.6 млн. лв. за изграждането на 8-етажния хотел “Аква Азур” в курорта Св. Константин и Елена. Не е ясно и как Стоянов ще обясни закупуването на скъпата яхта „Тя“, след като дълги години /2002-2009/ е бил само на заплата във ВиК Варна, като заместник-управител.

Годината е 2014. Бившият вътрешен министър Румен Петков потвърждава информацията изнесена в сигнала: “ С опитите да бъде назначен нов управител на дружеството във Варна, който не отговаря на изискванията в закона, дори нещо повече пуска декларация с невярно съдържание, няма как да претендираш, че си изчистил проблемите, които тревожат обществото“, каза Петков. Той определи кандидатурата като скандална. „Въпреки, че подава документ с невярно съдържание през юни, му повтарят номинацията и през декември“, посочи бившият силов министър. Той уточни, че става дума за декларация, в която Пламен Стоянов е посочил, че няма участие във фирми. Той обаче е собственик и управител във фирми. Доколкото знам за това е сезирана и прокуратурата.”

Пламен Стоянов е заместник-директор във ВиК – Варна в периода 2002 – 2009 г. По-късно червеното правителство на Пламен Орешарски направи няколко опита да го върне, но не успя, защото служители в дружеството негодуваха, както от отношението на Стоянов към тях, така и от скандалното демонстриране на благосъстояние..

Днес ситуацията е още по- скандална, защото към датата на подаване на документи като кандидат за управител на ВиК – Варна Пламен Стоянов фигурира като съдружник в 17 фирми и като управител – в 19.

СИГНАЛ

От Лидия Димитрова-Председател на СС на КТ „Подкрепа“

Относно: Грубо нарушение на законите на РБългария

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРОКУРОР,

Моля да разпоредите проверка на следните факти и обстоятелства:

  1. На 23.06.2013г. беше проведено общо събрание на съдружниците във „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД /“ВиК-Варна“ ООД/, на което беше избран нов управител- Пламен Георгиев Стоянов, ЕГН 6406151062. След това събрание, в съответствие с Търговския закон, новият управител следва да подаде набор от документи в Търговския регистър, за да бъде вписан като Управител, т.е. изборът да произведе действие. Сред тези документи е и Декларация по чл. 20 от „Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие и капитал“, че „не извършва търговски сделки от свое или от чуждо име; не е съдружник в събирателни, командитни и дружества с ограничена отговорност; не заема длъжност в ръководни органи на други дружества; не е лишен от свобода; не е управител, контрольор и член на управителни органи на други дружества с държавно участие; не е народен представител, министър и т.н. държавни длъжности; не е държавен служител и не работи по трудов договор. Пламен Георгиев Стоянов, ЕГН 6406151062, е заявил официално липсата на тези обстоятелства, чрез подаване на нотариално заверена Декларация в Търговския регистър.

На 21.12.2013 г. въпреки висящите все още съдебните дела, беше проведено ново общо събрание на съдружниците, на което беше избран отново за управител на “ВиК-Варна“ ООД Пламен Георгиев Стоянов, ЕГН ..……., след което, отново е заявил официално липсата на гореописаните обстоятелства, чрез подаване на нотариално заверена Декларация в Търговския регистър.

От горното следва, че като гласуван с дяловете на държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие за управител на „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД, Стоянов е подал нотариално заверени Декларации, декларирайки неверни обстоятелства два пъти – на 23.06.2013 г. и на 21.12.2013 г., (прилагаме копие на декларацията от 21.12.2013 г.)

Декларираните в Декларациите обстоятелства са неверни и това е видно от обикновена справка в Търговския регистър на името на Пламен Стоянов. Към дата 21.06.2013г., както и към 22-и декември 2013 г., т.е. ден след подписване на втората нотариално заверена декларация, той е управител и собственик на капитала на „МИПС” ЕООД, „ПСМ-ТРАНСПОРТ” ЕООД, и член на Съвета на директорите на „МИПС-ИНВЕСТМЪНТ” АД.

На 18.12.2013 г. Стоянов е подал искане за ликвидация на дружествата. Ликвидация обаче няма нито към датата на подписване на декларацията – 21.12.2013 г., нито към следващата дата – 22.12.2013 г. Същото е фактическото състояние и към датата на първото общо събрание на „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД, проведено в София на 23.06.2013 г., когато той също е подписал идентична Декларация по чл. 20 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие и капитал, без дори да е задействал процедура за заличаване от търговските дружества, на които е собственик и управител.

Третото общо събрание на „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД, свикано за смяна на сегашния управител Валентин Вълканов, е с препоръчана от МРР дата 19.02.2014 г. Съгласно съществуващата нормативна уредба вписването на новите обстоятелства ще бъде факт най-рано три дни след провеждане на събранието и при липса на обжалване на решението от страна на някой от акционерите, т.е. ако пак бъде избран за управител на „ВиК-Варна“ООД ще се наложи да подаде същата декларация, но обстоятелствата които ще декларира отново ще са неверни, защото макар и да се случат промените в „МИПС-ИНВЕСТМЪНТ” АД те няма да са вписани в Търговския регистър, т.е. няма да са в сила.

Считаме, че Пламен Стоянов е извършил грубо нарушение на законите на РБългария, декларирайки съзнателно два пъти едни и същи неверни обстоятелства. Считаме също, че не е упражнен нужният контрол от страна на държавата в лицето на министерството на регионалното развитие за спазването на това законодателство, освен ако това не е сторено умишлено.

  1. Нарушен е и чл. 21 от Дружествения договор на „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД, в което основен акционер с 51% е МРР, а именнно: „За управители се избират лица с висше образование и квалификация в областта на водоснабдяването и канализацията”. (прилагаме копие на биографията на Пламен Стоянов, както и копие на дружествения договор на „ВиК – Варна” ООД, от която е видно, че той няма квалификация в областта на водоснабдяването и канализацията).
  2. След проведеното общо събрание на 23.06.2013г., част от съдружниците подадоха искове за отмяна на взетите решения. Образувани са търговски дела, с № 1352/13; 1356/13; 1357/13; 1372/13 по които лицето Пламен Стоянов подава жалби срещу определения на съда, в качеството си на „Управител на Водоснабдяване и канализация-Варна“ ООД, съзнавайки, че още не е такъв, защото не е вписан в Търговски регистър, с което умишлено подвежда съда, че ответника – „Водоснабдяване и канализация-Варна“ ООД обжалва. С тези си действия, дава повод да се продължат съдопроизводствените процедури в апелативен съд Варна, без да е била такава волята на действителния управител на Дружеството. Считаме, че това също е грубо нарушение на законите на РБългария.

С гореописаните действия Пламен Георгиев Стоянов, още преди да встъпи в постта на Управител на „Водоснабдяване и канализация-Варна“ ООД показва явно незачитане на законодателството на РБългария, както и на самите норми на дружеството. Моля, да извършите проверка и ако установите верността на гореизложените факти и обстоятелства, да предприемите необходимите мерки и ангажирате наказателната отговорност на лицето
Пламен Стоянов.

barometar.net