Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Д-р Янко Станев: Няма политика в здравеопазването! Има добро и лошо управление!

„В тази зала няма хора, които да искат във Варна да има граждани, които не си получават заплатите. Не си мислете това. И нищо политическо няма в моето изказване. Няма политика в здравеопазването! Има добро и лошо управление. В случая става въпрос за лошо управление на държавата по отношение на Белодробната болница“. Това каза от трибуната на Общинския съвет заместник-председателя на СДС и председател на групата „СДС и Воля за Варна“ д-р Янко Станев.

„Дочух теза, в която се твърди, че лекарите имат някаква вина. Не, този, който го каза се надявам, че го е изтървал грешно. Или от неграмотност. Второ – през всичките тези години -13 или 14, Белодробната болница е подпомагана от Общинския съвет. Винаги. Със забавяне винаги. Мислите, че ми е удобно пред доц. Ганчев, който ми е бил учител? Не на протести! На разговори, тематични, защото чисто правно и чисто във формален характер оздравяването, на база на което ние даваме тези средства на Белодробната болница, не е законно. „Оздравяване“ е термин, който във финансите се използва за една прогресивна финансова стабилизация, а това в случая е възможно, тъй като това е търговско дружество и е държавна структура“.

Той подчерта, че проблемът с болничното заведение не може да бъде решен без намесата на държавата и припомни, че въпреки това, Общинският съвет и община Варна са плащали средства за Белодробната болница.

„Плащахме заради хората. Не само заради тези, които работят, и не само заради това, че се успокоявахме, че понеже повечето са пенсионери по и получават пенсия и накрая ще вземат едни заплати, дето ще дадат на децата си. Но, не мислете, че решенията са толкова грубиянски, както се говореше тук. Не! И накрая – винаги сме плащали. С по-малко крамоли, с повече крамоли, Аз съм учуден, че се насочва струята към Общинския съвет. Чух.. и към председателя и към други хора. И съм готов и смятам, че Общинския съвет трябва да излезе и да каже, че Министерски съвет и в частност Министерството на здравеопазването са в центъра на проблема“, категоричен бе заместник-председателя на СДС.

Д-р Станев завърши с това, че „на протест трябва да излезе целия Общински съвет, за това, че вече толкова години общината търпи лишения, поради изплатените средства към Белодробната болница по вина на Министерството на здравеопазването. По думите му този проблем поставя местния парламент във Варна в неудобно положение да бъде „раздавач на пари“, които се полагат на варненци, да бъде спонсор на лечебно заведение, на което с един нормативен акт „отгоре“, може да се решат проблемите.

Местния прламент гласува единодушно Община Варна да отпусне 1 млн. лева за погасяване на задълженията на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна. Средствата ще бъдат предоставени като целева субсидия за приоритетно погасяване на задължения на лечебното заведение за трудови възнаграждения и осигуровки на персонала, както и към „Енерго-Про“ – Варна. Сумата ще бъде осигурена от бюджета на Община Варна за тази година.

Общинския съвет възложи на управителя на лечебното заведение да внесе отчет за разходваните средства, както и предложение за увеличаване на капитала на търговското дружество със стойността на целевата субсидия, съобщава dnesplus.bg