Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Иван Портних: Казусът „Стадион Варна“ е за общински съветници, които днес дават интервюта

В обзорното предаване на „Радио Варна“ – „Позиция“ кметът на града Иван Портних посочи, че с празни приказки и говорене преди избори, не се постигат резултати.

В разговор за случилото и неслучилото се в морската столица през изтеклата година, Иван Портних отхвърли обвиненията на своите опоненти, че администрацията носи вина за нереализирани проекти.

„Смея да твърдя, че за всичките тези години нямаме неспазени обещания. С изключение на тези, които не зависят от нас. А към септември изпълнението на приходната част на Община Варна е със 7 на сто повече отколкото през 2021 г.“, доволен е кметът.

И допълни и че всяка година Варна завършва без просрочени задължения. Според него, всички важни проекти, касаещи морската столица можеха да са приключили, ако не е било управлението на „Продължаваме промяната“, които „проявиха или престъпни намерения или тежка некомпетентност“.

Според Иван Портних, през последните две години, градът продължава да се развива, въпреки управлението на последния редовен кабинет. Той посочи, че проблем за развитието на града е липсата на промяна по отношение на програмите за европейско финансиране.

„През последните две години за общините не е отворена нито една програма. Проблем е, че все още не е ясен хоризонтът, в който ще започнат да работят“, обобщи кметът и припомни, че общините разчитат на европейските програми, за да реализират проекти, за които няма как да бъдат осигурени пари от местните бюджети.

Важно за всички варненци е предстоящото начало на експлоатацията на новите електрически автобуси, предназначени за „Градски транспорт“, които пристигнаха в града в края на миналата година. Монтира се електрическите станции за зареждане, но в момента единственият изпълнител е посочил цена от 4 млн. лв., при разчети на общината за 2 млн. лв.

Относно Икономическа зона-Варна Иван Портних каза, че нейното съществуване пряко зависи от АМ „Хемус“. По думите му, нито един инвеститор не би дошъл, ако няма автомагистрала.

Според кмета преди 2 г. е имало огромен интерес към новата икономическа зона.

Интересът се е базирал изцяло на това, че държавата е гарантирала, че са осигурени средства за изграждането на АМ „Хемус“. Кметът спомена и АМ „Черно море“ и втория мост над езерото, като допълни, че след като властта се е сменила, веднага е спряло и говоренето за лошото състояние на Аспарухов мост.

„Вижте как се заздрави моста“, направи ироничен коментар Иван Портних и заяви, че и до момента никой не е дал стотинка за неговата рехабилитация, но това в момента не е на дневен ред.

„Като община, си подредихме част от приоритетите на база на това. Но няма как да направим пътя за Прилеп и след това ВиК да го изрови, за да положи водопроводите по трасето, който им е по европейски проект. Същото касае и отсечката за „Ален Мак“, отсечката на пътя от КК Златни пясъци до Свободния университет. Сега, ВиК след две години пристъпват към изпълнението на този проект от януари, надявам се, само че, за две години цените са скочили с 50 на сто. Грубо, ако проектът струва 160 млн., трябват още 80 млн., които ВиК ги няма в момента, някой трябва да ги даде. Т.е. с наличните средства може да се осъществи проектът наполовина. А другите десетки хиляди хора?“, аргументира се кметът.

По темата за „Дупката“ Иван Портних заяви, че дружеството „Централен универсален магазин“ още е в ликвидация, община Варна не е влязла в собственост на терена.

„Процесът на ликвидация не зависи от нас“, каза той.

„Казусът „Стадион Варна“ е за общински съветници, които днес дават интервюта, но в миналото с техните решения са станали възможни всички тези скандални загуби на общинска и държавни терени по време на приватизацията и малко след това, обясни Иван Портних на въпрос, до кога ще продължава сагата с бившия терен „Юрий Гагарин“.