Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Синдикатите освиркаха Кирил Петков заради въглищните централи

Конфедерацията на независимите синдикати в България КНСБ и Конфедерацията на труда „Подкрепа“ протестираха пред Народното събрание в защита на енергийната сигурност на страната. Протестът е под надслов „Да защитим енергийната сигурност на страната“.

Синдикатите са недоволни от поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 година.

На протеста имаше граждани от цялата страна, вееха се знамена и звучаха патриотични песни. Протестът бе обграден от полиция.

По време на протеста излязоха и депутати от парламента, които прекъснаха заседанието си заради това. Реч в подкрепа на миньорския и енергиен сектор държа Рамадан Аталай от ДПС. Драгомир Стойнев от БСП също се изказа в защита на протеста.

Присъства и Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“, който обаче бе освиркан от събралите се.

Очаква се Народното събрание да обсъди проект на решение за задължаване на Министерски съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика, предложено от Делян Добрев от ГЕРБ и група народни представители.

Синдикатите искат депутатите да задължат Министерския съвет да започне преговори с Европейската комисия за отмяна на този ангажимент. Това искане на КНСБ и КТ „Подкрепа“ беше залегнало и в декларацията, която двата синдиката представиха преди няколко месеца. Синдикатите настояват да се гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. в съответствие с вече приетото през 2020 г. решение, съобщава news.bg