Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Арестуваха най-търсеният мафиотски бос Матео Месина Денаро

Матео Месина Денаро, сочен за един от шефовете на италианската мафия, е арестуван в Сицилия. Според първоначалната информация Денаро е задържан в частна клиника в Палермо, където е постъпил за терапевтично лечение. Новината обяви Паскал Анджелосанто, началник на италианската полиция, пред AGI News. След ареста босът на „Коза Ностра“ е бил транспортиран до тайна локация, която за момента няма да бъде оповестена пред медиите.

Междувременно италианският премиер Джорджия Мелони благодари на властите за операцията, като определи залавянето на Денаро за „голяма победа, доказваща, че държавните органи никога не се предават пред лицето на мафията“.

Матео Месина Денаро е в неизвестност от 1992 г., след като срещу него бяха повдигнати обвинения за убийството на прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Около името на Денаро фигурират и обвинения за неговата роля в бомбените атаки във Флоренция, Рим и Милано през 1993 г., когато загинаха 10 души.

Денаро е смятан за главата на сицилианската мафия след смъртта на Бернардо Провенцано през 2016 г. и Салваторе Риина през 2017 г. Мафиотският бос се укрива от 1993 г., като определянето на местонахождението му ставаше все по-трудно с всяка изминала година заради липсата на негови актуални снимки.

През годините полицията е задържала десетки мъже, за които се е предполагало, че са Матео Месина Денаро, но в хода на разследването е установявано, че става въпрос за сгрешена самоличност.

Един от най-известните случаи бе през 2021 г., когато въоръжени полицаи нахлуха в ресторант в Холандия и арестуваха 54-годишен мъж, нахлузвайки качулка на главата му, докато се храни. Властите смятаха, че мъжът е издирваният в Италия мафиотски бос, но впоследствие стана ясно, че са допуснали грешка.

Предполага се, че през последните години Денаро е сменил няколко адреса, на няколко различни континента, но най-дълго се е задържал в Сицилия, информира webcafe.bg

След ареста му следователите ще се опитат да проследят мрежата от хора, които са му осигурявали подслон през 30-те години на неговото укриване.