Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Бойко Рашков не знае кой бивш МВР шеф е разследван от КПКОНПИ

Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от „Продължаваме промяната“ Бойко Рашков не знае кой е бившият вътрешен министър, който разследва КПКОНПИ за пране на пари и съпричастен към осуетяване на наказателно преследване. „Не знам, трябва да питате прокуратурата, защо питате мене“, обърна се Рашков към медиите в парламента.

Малко по-рано стана ясно, че Софийска градска прокуратура (СГП) е получила на 17 януари 2023 г. сигнал, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ депутат в 48-ото Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари.

Твърди се, че бившият вътрешен министър е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка, информират от държавното обвинение. В сигнала се съобщава и за евентуална съпричастност на бившия министър към престъпления против финансовата система – пране на пари.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил КПКОНПИ да извърши проверка по случая. От прокуратурата уверяват, че обществеността ще бъде информирана резултатите.

Според агенция ПИК оповестеният от Софийска градска прокуратура сигнал е внесен от медията и касае депутата от ПП и вътрешен министър в двете служебни правителства на Стефан Янев и в кабинета „Петков“ – Бойко Рашков. Според агенцията оперативна разработка на ГДБОП за Рашков и иконома в „резиденцията“ му до Американския колеж под надслов „Градинарят“ била „смачкана от пробити ченгета“ по негова заповед.

През 2021 г. сигнал на българска банка бил изпратен до МВР вместо до Финансово разузнаване на ДАНС. Според него по сметката на неизвестен за службите столичанин постъпвали транзакции за стотици хиляди евро от страна извън Европейския съюз, след което парите се теглели в брой. Администрацията на Рашков препратила сигнала към ГДБОП, където при първоначалното разследване и чрез СРС било установено, че получател на парите е човекът, работещ като градинар в имота на Рашков. Банката предоставила данните на мъжа и неговия телефонен номер, след което в сектор „Пране на пари“ при ГДБОП, ръководен тогава от Явор Серафимов (в момента заместник-директор на ГДБОП), била регистрирана оперативна разработка „Градинарят“. Цялата информация обаче била спестена на директора на ГДБОП, а решенията се взимали еднолично от Серафимов.

Докато пренасял парите, градинарят бил придружаван от шофьора на Бойко Рашков с черен джип марка „Рекстън“ с изцяло затъмнени стъкла. Проверка на полицията потвърдила, че получателят на преводите е възрастен мъж, който живее зад Академията на МВР, където се намира и къщата на Бойко Рашков. След като полицията проверила телефонните разговори на въпросния градинар, се натъкнала на ежедневни постоянни такива с телефонния номер на Рашков. От разпечатките се видяло, че двамата се чували непосредствено преди всяко теглене от банката и веднага след това. Засечена била размяна на смс-и. След скандалните разкрития Явор Серафимов организирал оперативка, на която присъствали две ослужителки на ГДБОП – Анелия и Йонка. Не ставало ясно обаче дали Серафимов е запознал директора с тази информация, като се смятало, че по-скоро му я е спестил. На дамите било обяснено, че всяко едно действие ще се съгласува с него, за да се запази името на Бойко Рашков, както и че цялата известна информация не трябва да се споделя с останалите служители от сектора. Наредил също така да не се предоставя информация за случая на дирекция „Финансово разузнаване“ в ДАНС. Серафимов заповядал на Анелия да изготви справка с цялата събрана информация, която обаче да не се регистрира в деловодството, а да му се даде лично на ръка, откъдето папката попаднала в ръцете на Рашков. Така се избегнал подписът на директора на службата и на практика се филтрирала информацията. Близки до Анелия били свидетели как лично Явор Серафимов ѝ оказвал натиск да поправя текстовете в документите, като често чували думите „Трябва да пазим министъра и всичко да остане в тайна“.

След като разследващите събрали доказателства, между които и банкови извлечения за стотици хиляди евро, материалите, без да се регистрират деловодно, били предоставени на Бойко Рашков. Той обяснил на подчинените си, че ставало въпрос за семейни пари, които неговият бездомен иначе градинар получавал от близки роднини, но препоръчал преписката да бъде приключена и в никакъв случай да не ставала достояние на прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ. Явор Срафимов създал конспиративна организация за „мачкане на сигнала“, като от банката били иззети всички документи и доказателства, свързани с транзакциите, а въпросният градинар бил разпитан формално, след което материалите били архивирани. Разпитът по казуса бил проведен в сградата на ГДБОП на бул. „Цариградско шосе“ 133, с служителят на Бойко Рашков бил докаран с черен джип „Рекстън“ със затъмнени стъкла. Той отрекъл да знае за пари и трансфери от чужбина, като потвърдил, че има сметка в банката, но отказал да съдейства на полицията, съобщава news.bg