Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Иван Портних: Ремонтът на сцена филиал на театъра е дългоочакван и съм изключително щастлив

Кметът на Варна Иван Портних направи оглед на ремонтните дейности, които се извършват в една от емблематичните сгради на Варна – сцена Филиал на ДТ „Стоян Бъчваров“.

Обектът е паметник на културата, а обновяването се извършва по проект на ОП „Региони в растеж“, съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/. На място бяха Даниела Димова – директор на ТМПЦ -Варна, Ивелина Тодорова – ръководител на проекта, представители на строителната фирма и на фирмата по надзор.

В момента се извършва демонтажи дейности, след което започва цялостната реконструкция на сградата. Предстои пълно обновяване на сцената, оркестрината, камерната и репетиционните зали. Изцяло ще бъдат променени интериорът на балкона, на главното фоайе, клуба на актьора. Проектът предвижда още дейности по подмяна на ВиК и ел. инсталациите, осигуряване на необходимото осветление и озвучаване, изграждане на климатична и вентилационни инсталации, подобряване на достъпа за хора с увреждания.

„Това е един дългоочакван ремонт и съм изключително щастлив, че въпреки всички трудности, които трябваше да преодолеем, той се реализира. Сградата е построена в периода 1889-1890 г. и през последните 55 години не е правен ремонт. Благодаря на екипа на г-жа Димова, които положиха огромни усилия по подготовката на проекта“, заяви кметът.

Той допълни, че е бил избран изпълнител на ремонтните дейности, но инфлацията е довела до рязко поскъпване на цените на строителните материали, което е забавило изпълнението на проекта. „В същото време Министерството на културата върна в държавния бюджет десетки милиони лева, без да помогне на Варна, въпреки че имахме готов проект с разрешително за строеж и избран изпълнител. Голямата заплаха бе, че и срокът на оперативната програма изтича, а никой от управляващите не положи усилия да го удължи. Последното редовно правителство на ПП не осигури и необходимите индексации, което създаде допълнителни трудности“, каза кметът. Той допълни, че работата по обновяването на сцена Филиал е започнала, след като Община Варна е дофинансирала проекта, с подкрепата на Общинския съвет, за да бъдат спазени сроковете на оперативната програма.

Даниела Димова заяви, че двете сцени на театъра – в основната сграда и филиала, се използват и като сцени на международни фестивали и представления и обновяването им те ще отговарят на всички стандарти.

Със завършването на ремонта на сцена Филиал всички обществени сгради в сърцето на Варна ще бъдат с нов облик – Основната сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“, Домът на флота, Юнашкият салон, Катедралният храм „Успение Богородично“. dnesplus.bg