Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.09.2023
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

В категория Светът

По любов или на тайна мисия Гешев и Хамид се оказаха в Америка?

Редно ли е главен прокурор и политик, представител на определена партия, да бъдат заедно дни наред, да общуват, закусват и вечерят, да пият вино и да обсъждат какво става в България. Представете си главният обвинител на Израел Авихай Манделблит, който повдигна обвинения на Бенямин Нетаняху за взети подкупи, измами и корупция, да пътува с него насам-натам, да си хортуват и да обсъждат природните красоти. Абсурд, естествено.

Друг пример. На известната „Молитвена закуска“ с участието на Джо Байдън са присъствали над 4000 души – ограничен кръг реално, а другите онлайн, – но между тях не е бил правосъдният министър и главен прокурор на САЩ Мерик Гарланд. Няма как това да се случи. Освен това Гарланд в момента е зает да установява как секретни документи са се озовали в помещенията на експертния център на американския президент, когато още не е бил такъв.

Главният прокурор на Франция Франсоа Молен заяви преди време, че няма и не може да има каквато й да било връзка между държавното обвинение и представители на политически партии. Повод за тези думи бе повдигнатото обвинение на депутат и бивш министър за това, че съдействал дъщеря му да бъде назначена на несъществуваща длъжност в парламента. Друг депутат и бивш вътрешен министър е разследван по сигнал за изнасилване. Представете си прокурорът Молен да си пие питието с тези хора и в същото време да прилага спрямо тях законите? Няма как да стане.

Българската практика, както се досещате сами, е точно обратна на въпросните примери и начин на поведение.

Научихме от обилните съобщения на говорителката на главна прокуратура, че нейният шеф Иван Гешев е на знаменателно пътуване в САЩ. Оттам пристигат новини и снимки от негови срещи и участия в някакви форуми. Също и на „Молитвената закуска“. Американският главен прокурор не присъства, но българският му колега е там в целия си блясък. И до него виждаме … депутата от ДПС Хамид Хамид. Топла дружба? Съвпадение или недоразумение? Съвместно мероприятие? А да не би Хамид и ДПС да са имали две покани за въпросната закуска и обсъждането на руските опасности от войната в Украйна и едната да са отстъпили на главния прокурор Гешев? Няма отговори на тези въпроси. А и за присъствието на Хамид Хамид в САЩ научихме случайно – от снимки, публикувани в Туитър от полски участник във въпросните събития.

Хамид Бари Хамид е депутат от Движението за права и свободи и член на парламентарната Комисия за контрол на службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства. Чудесно. Но каква е гаранцията, че в компанията на Иван Гешев той не коментира казуси, разглеждани в комисията или не споделя данни, които не е редно да споделя?

А дали не обсъждат с Гешев тактиката за париране на опитите за реформа в правосъдната система, засягащи главния прокурор?

Няма такива гаранции.

Ако не беше полякът Каспер Плашински, който пусна в Туитър снимки, на които „лъсна“ Хамид до Гешев, нямаше и да разберем, че двамата са дует в това американско турне.

Освен това се оказа, че Гешев и Хамид участват в събитие, наречено „Събиране за Националната молитвена закуска“ в хотел „Вашингтон Хилтън“, а не в автентичната „Молитвена закуска“ – разкритието е на „Свободна Европа“. Въпреки това от българската прокуратура продължават да твърдят, че Гешев е на оригиналната „закуска“, което издава упоритост, но не и интелект и прозрачност…съобщава Фрогнюз.