Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Ако убият Морфов, ще станат ли в ГЕРБ по-умни и щастливи?

Неведнъж съм цитирал Марк Твен, който казва, че „Ако човек е глупав като малък, такъв си остава до края“. И наистина: гледаш образовани хора в ГЕРБ, а се държат като тримата глупаци на Доньо Донев. Последната им изява е да се нахвърлят върху режисьора Александър Морфов. Причината е, че не дал роля на техен депутат, по съвместителство и член на трупата на Народния театър. Това е формалната. Истинската е, че е талантлив и не си пада по партията им.

В неформален разговор Морфов нарекъл техният човек – записан тайно, – „герберски боклук“. И се вдига страшна олелия. Ерихонските тръби на Борисов нарекоха режисьора НКВД по аналогия със сталинските служби и му четоха конско за морала и свободата. Друг, с претенции за писател, а всъщност съпруг на обвинителка от кохортата на Иван Гешев, оригиналничи, че Морфов превърнал Народния в „градски клозет“…

В ГЕРБ очевидно лицемерието е официална политика. Ще се аргументирам.

Запис на Б.Б. от 2020 г.: Да, Да-а, разбира се. /кратка пауза/ Не.Да-а-а. Не, не , не , не, писмено не. Цвета-а-а…Не само, просто Цвета да каже: “Аз съм проста кърджалийска путка и не мога да правя разлика между масово изстъпление и геноцид. Съобразете се с моята простотия и така…И толкоз.

Това не е спешно да ме търсите. Спешно е спешно. Това е просто, казва си, че е проста жената и си кара. Когат’ си прост е лесно.

Още: „Аз сутринта три пъти, нали, им обяснявах, че понеже съм прост и не знам английски всъщност и не съм разбрал, това което ми е казал правилно и съм ги наебал зверски едни чужденци премиери. И сега като се усетиха, че съм им го вкарал, а аз съм се оправрл, а те са затънали, и се обаждат да ми кажат, защо съм ги…. И викам, а, бе, не е с лошо, прост съм. Нали английският ми е лош… Всъщност, аз мислех, че това искате. Мама му да е.а! Язък… Ама то се набутало вече у дупарата и си се такова, и си се върти, да, и си става“.

От Б.Б. за президента Радев: „….Акъл се набива, Томиславе, на умен човек. На прост човек к.р се набива! Той не може да поеме акъл, мое да поеме един к.р. Като се трови, като му се ебава майката и така нататък. Това може простия човек“.

Въпросните „интелектуални“ изблици не възмущават чувствителните благородни девици в ГЕРБ. И не защото вярват в неговата интелектуална мощ, а защото са зависими от него.

Това, че политиците са наричани боклуци от много българи не е новина. Боклуци има във всяка партия. Лошото е, че най-големите боклуци са все на първа линия. Един Тома Биков например, е омръзнал и на самия себе си, но продължава да досажда безмилостно от екрана и куп други медии. Няма спирка не само защото е нарцистичен тип и се харесва до степен да си посегне, а защото е задължен. Ако изпадне от НС, къде ще си изкарва хляба? Е, ще му намерят някое топло местенце, като на пиарката на Народния, но няма да е същото.

Най-силно лаещите от ГЕРБ са некомвертируеми на пазара. Лаенето им осигурява обилна вечеря, билет за т.нар. „елит“, влияние и самочувствие. В много случаи незаслужени, но затова и толкова задължаващи.

Лесно е да се изхрачат върху обувките на Морфов, защото не стигат по-високо, но за тях това е победа: омърсили са още един талант.

Няма да коментирам актьорските качества на въпросния депутат от партията на Борисов. Ще припомня само, че когато Морфов му казал да избере – театъра или Бойко Борисов, той е избрал второто. Това казва всичко.

По-интересно е мълчанието на ДПС по повод смяната на проф. Велислав Минеков с диригента Найден Тодоров на поста министър на културата. Причината няма да бъде изречена на глас нито от президента, нито от движението. Така стават тези работи – далеч от очите на гражданите.

И понеже ГЕРБ споменават НКВД (Народен комисариат на вътрешните работи), не е лошо да поровят в книжки или Гугъл, за да видят срещу кои театрали от световна класа е действал комисариатът в СССР. Стил и методи на НКВД у нас прилага статуквото. То нарежда назначение на пиар в Народния, нарежда кои и какво да говорят от екрана на големите телевизии, през кои медии да минава пропагандата, дори някои от звездите на родната култура и субкултура са „рожби“ на задкулисието. „Чичко паричко“ е синоним на „чичко политичко“. И примерите за кариера по тази пътечка съвсем не са малко.

Директорът на на Народния Васил Василев не го споменавам. Нещата са по подразбиране.

А гарваните ще грачат грозно и зловещо, както е открай време. Може и да успеят да отстрелят Александър Морфов, но тогава Кръстева и Будинов ще трябва да поставят пиеси, а ГЕРБ ще задължи електората си да посещава спектаклите, да аплодират, да поднасят цветя, а медиите да пишат възторжени рецензии. Народен артист Едикойси, народен представител, лауреат на Борисовска награда.

Точка. Край. Завеса. Мрак.

Огнян Стефанов
frognews.bg