Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Путин: Западът е призрачно място, където да си държите парите

Руският президент Владимир Путин произнесе днес годишното си обръщение към Федералното събрание на страната, в което подробно описа една военновременна страна, говори за „самодостатъчна Русия“ и призова предприемачите да се откажат от изнесените в чужбина пари, от луксозни имоти и яхти и да правят бизнеса си само в Родината.

Словото му пред двете камари на парламента, правителството и ръководството на държавата и духовните общности описваше картина вътре и извън границите на страната, в която той е абсолютно невинен за започнатото от него кръвопролитие в Украйна, а Западът е толкова морално пропаднал, че всички трябва да прибират децата и близките си от чужбина, за да ги спасят.

Путин говори колко важен бил за успеха руският частен бизнес, съобщи данъчни облекчения особено за едрите предприемачи, а повтарянето „държавата ще ви помогне“ изглеждат по-скоро като опит за успокояване на богатите руснаци, че ще има достатъчно компенсация за тях и Кремъл няма да им пречи да забогатяват още повече, стига да се въздържат от алтернативни политически проекти.

За международните отношения най-важно е обявеното в края на почти двучасовото слово замразяване участието на Русия в Нов СТАРТ, последният договор със САЩ за контрол над ядрените въоръжения. Освен това той съобщи, че министерството на отбраната и „Росатом“ започват подготовка за руски ядрени опити, ако САЩ първи направят тази крачка, за което имало „информация“ че се обмисля във Вашингтон.

За вътрешното положение, изглежда, ключовите неща са две: обявяването на множество програми и специален помощен фонд за участниците във войната в Украйна (което оставя впечатление, че Путин преминава към варианта за продължителен и дългогодишен конфликт), както и предупреждението към руския бизнес.

Второто той нарече „философско отклонение“, но то всъщност си беше на ръба на едва прикрити заплахи:

„Знаем с какви проблеми се сблъска икономиката на СССР и затова през 90-те години бе създадена такава по примера на западните страни и със западни съветници. Смяташе се достатъчно да се копират техните модели. Националната ни икономика в значителна степен се ориентира на Запад и преди всичко като източник на суровини. Причините са понятни – новият руски бизнес извличаше бърза и лесна печалба. А не носеше нищо на страната освен продажба на ресурси, вместо да се влага в други сектори. За да пречупим тази система ни бяха нужни години, постигнахме видими промени. Но да отчитаме в каква ситуация се развиваше едрият ни бизнес – западни технологии, капитали от Запада, натам изтичаха руските пари, бизнесмените ги харчиха за имоти, яхти елитна недвижимост“, описа президентът любимата си картина за ужасното, според него, първо десетилетие след разпадането на Съветския съюз.

„А където е богатството, там са и децата, образованието им, бъдещето им. Беше много сложно да предотвратим подобно развитие. Последните събития показаха, че Западът е призрачно тихо място да си държите парите. Изгубиха мнозина, които си изнасяха парите там, дори законно заработените. Казах им, че ще си губят времето по канцелариите на Запад в опити да си върнат парите, така и стана. Никой от обикновените граждани в Русия не съжали тези, които си изгубиха парите, яхтите, дворците. В разговорите в кухните си припомняха приватизацията от 90-те години и демонстративното богатство на новите елити“, допълни Путин, макар че свръхбогатството на руските олигарси от личния му кръг достигна именно по негово време невиждани размери.

„Крупният руски бизнес отговаря за стратегически предприятия, отговаря за ситуацията в цели райони, хората там се оказват в зависимост от правителства на неприятелски държави, това е голяма опасност за Русия. Това не може да се търпи (аплодисменти).

Някой иска да доживее живота си в имение в чужбина с блокирани сметки. Но за всеки Запад такива хора ще останат четвърто качество чужденци и нищо няма да ви помогне, никакви купени титли на графове. Но има и друг избор: да бъдеш с Родината си. Искам да ме чуят онези, които се сблъскват с вълчите нрави на Запада – безсмислено е да тичаш с протегнати ръце и да молиш за пари.

Има и друг избор – да бъдеш с Родината си, да работиш за съотечествениците си, да променяш живота на градовете, такива бойци в бизнеса има много и за тях е бъдещето на отечествения бизнес. Източниците на благополучие и бъдещето на бизнеса трябва да са тук, в Русия. Ще създадем здрава, самодостатъчна икономика. Откриват се огромни перспективи.

Безсмислено е да тичате с протегнати ръце да си искате парите, не се вкопчвайте в миналото, изградете бизнеса си тук, пускайте нови проекти, влагайте в Русия, помагайте за работни места, училища, здравеопазване. Така за поколение напред ще имате признанието на хората. Държавата безусловно ще ви подкрепи (бързи продължителни аплодисменти ставане на крака).“

За хода на „специалната военна операция“ той говори, че „крачка по крачка, акуратно и последователно ще решаваме стоящите пред нас задачи“. Каквото и да означава това.

Последваха подробни благодарности на военните части, на учителите, на доброволците, помагащи за фронта, военните кореспонденти, военните свещеници, държавните служещи и предприемачи, „изпълняващи своя граждански и човешки дълг“, на жителите на Донбас, Запорожие и Херсон, които с „референдуми“ твърдо избрали да са заедно със своята Родина… Което бе посрещнато от бурни аплодисменти и ставане на крака.

Обяви, че Азовско море вече е вътрешно за Русия и ще развиват пристанищата и градовете, но без да обяви някаква конкретна програма и срокове. За „възстановяването на тази наша земя“ са натоварени регионалните власти, а не централната.
След поредния паралел с Великата отечествена война Путин „предложи“ създаване на специален фонд за компенсиране и подпомагане на участващите в сегашната агресия, на близките на загинали и ранени, да се преквалифицират във високотехнологични специалности… Още тази година фондът трябва да бъде разгърнат във всички райони, които „в най-кратки срокове да решат въпросите“.
Обяви допълнителна отпуска от 14 дни всяка година за сражаващите се, независимо от дните за пътуване от територията на Украйна, за да бъдели със семейството и близките си.
Който е бил на война, да го назначават на работа в гражданския сектор.

Строителство и развитие на Военнопромишления комплекс (ВПК) и армията „на базата на безценния опит от войната в Украйна, за да стигнат до максимално ниво на състояние на въоръжените сили. Трябва да има масово производство на високотехнологични оръжия“, е друга от заръките му. Трябва да има специална програма за настаняване на ВПК служители в жилища при преференциални лихви по банкови заеми или под наем, който в голяма степен ще покрие държавата.

/ Със съкращения от dnevnik.bg. Заглавието е на редакцията/