Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Всички говорят за “Ергенът”, а забравят куклите Барби и Брац

„Ергенът” и жадните за неговите алени рози жени е тема на размисли и страсти. Едни заклеймяват жаждата за слава чрез смайващи намеси в телесата, други определят участничките като утайка на обществото. 4000 са били онези, които са влезли в съревнованието за участие.

Пилотният брой на “Ергенът” създаде един общ образ: жена с деформирани устни, ремонтиран нос, опънато лице, подменени зъби и гърди като дини от Любимец, която е готова да се изложи до дъно, но да продължава напред в шоуто.

През 2022 г. може да звучи невероятно, но всичко започва с една кукла, родена през 1959 г. – Барби. Ако Барби бе истинска жена, тя би била висока 1,80 м, с обиколка на бюста от 100 см, 46 см талия, 83 см ханш и обувки номер 34. Тя би тежала около 49 кг. В анкета, направена сред 100 мъже на възраст между 18 и 45 години, нито един не пожелал да започне връзка с жената, нарисувана като реална анимация по тези данни. Повечето я определили като урод. С тези пропорции тя не би могла да стои на два крака, би ѝ се наложило да пълзи.

В реалния живот обаче изяществото на куклата води до реални хранителни разстройства, до хиляди случаи на анорексия.

Куклата Барби с пълното име Барбара Милисънт Робъртс се ражда на 9 март 1959 г. в Уилоус, Уисконсин, и нейна “майка” е дизайнерката Рут Хендлър.

През 1960 г. производителят “Мател” създава “Барби за парти”. В комплекта е сложена и миникнижка със заглавие “Как да отслабна” и в нея с големи букви е написано: “НЕ ЯЖ!”.

Центърът за хранителни разстройства на университета в Йейл се заема с обобщение на случаите на Барби гладуване и учените започват да установяват нарушения в храненето у момиченца още на 5-годишна възраст, пристрастени към куклите си.

Още с появяването си в черно-бял бански Барби създава идеята за супербюст, суперталия, с 30% по-дълги от нормалните крака. Куклите се превръщат в неумолими пластмасови диверсанти, които разболяват милиони момичета по света от най-ранна детска възраст до зрялост.

В първата година от създаването на Барби са продадени 300 хиляди бройки.

От създаването на куклата досега компанията “Мател” продава над 1 млрд. кукли. Само за 2021 г. приходите възлизат на 1,68 млрд. долара. Локдаунът води до 16% ръст в световен мащаб на продажбите на куклата.

Когато психолозите осъзнават какво е постигнала диверсантът Барби сред децата и младите жени, процесът е необратим. Средно 70 хил. долара струва трансформацията на обикновена жена в кукла, като за най-добър се смята резултатът при рускинята Валерия Лукянова, макар световните медии да отбелязват и 15-те операции в рамките на година на българката Андреа Иванова от Бургас.

Обратът идва през 2001 г., когато се ражда куклата Брац, и за всеобщо удивление интересът на жените за естетично подобрение рязко се насочва към устните. Не просто устни, а големи, обли неща, които стърчат от лицето! Създател на новата кукла е бившият дизайнер на рокли и аксесоари за Барби в “Мател”, Картър Браянт, който косвено открива изцяло ново поле в пластичната хирургия.

Брац е още по-деформирана от Барби – главите на куклите са несъразмерно големи, но само така там се поместват около четири пъти по-големи очи с ярък грим и устни, заради които носът често липсва. Тоалетите на Брац са всичко, което днес зрителите могат да видят в риалити програми, където се разиграват драми за женско надмощие. Брац също е кльощава, но акцентът е изцяло върху лицето и предизвикателните ѝ тоалети. И докато през годините Барби доби всевъзможни социални роли и функции, бе болна от рак, с изкуствени стави, с малформации, Брац не се интересува от друго освен от себе си и от света на купона.

Върви дългогодишна съдебна сага, в която производителите на Барби съдят Картър Браянт, че е откраднал идеята и внушението на Брац: “Момичета със страст към модата!”.

През 2018 г. The New Yorker пише обширната статия “Когато Барби и Брац влязоха в открита война”. Войната продължава, но изненадващо – на полето на живите хора и жените, които с цената на всичко искат да се превърнат в кукли.

Лияна Панделиева

24 chasa.bg