Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

ДАНС и ГДБОП проверяват ТЕЦ-ове, свързвани с Христо Ковачки

За мащабна акция на ГДБОП и ДАНС под надзора на Европейската прокуратура в 10 града съобщава bTV. Проверките са в София, София – област, Перник, Велико Търново, Габрово, Русе и Кюстендил, Хасково, Стара Загора и Бургас, информира investor.bg

Съобщава се за действия по множество адреси, включително и в въглищните централи, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки – ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“ и ТЕЦ „Марица 3“, както и топлофикационните дружества на Велико Търново, Русе, Бургас, Перник, Габрово и Сливен.

Преди ден служебният министър на правосъдието Крум Зарков коментира пред bTV, че Европейската прокуратура прави вътрешна проверка в българското си бюро. Причината е масовото напускане на служители. „Ще имаме отговор защо“, каза още Зарков.

Пред „Свободна Европа“ той коментира, че единствено консултира една от тях – ТЕЦ „Брикел“ по различни теми, но не отговаря дали има собственост в тях. „За близо 30 години стаж в тази област пътят ми се е преплитал с много български централи. Имал съм много партньорства, някои от които продължават и до днес“, казва бизнесменът.

През 2022 г. тогавашният министър на околната среда Борислав Сандов издаде заповед за затваряне на ТЕЦ „Брикел“ заради нарушения на екологичните норми, но съдът спря изпълнението на тази заповед и централата продължава да работи.