Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Доно Цветков заведе 2 дела срещу Община Варна за отказ на достъп до обществена информация

Въпросът „Кой, как и по какви критерии финансира културни проекти с общински паривъв Варна?“ би трябвало да има ясен и публично достъпен отговор, защото средстватаидват от данъците на варненци. На практика обаче е тайна кой проект с какви мотивии експертни оценки е получил финансиране по местния фонд “Култура”. Товаустановява музикалният продуцент и основател на Международния музикален фестивал “Откритие“ Доно Цветков, носител на три награди Варна, който през август миналата година подава искане по Закона за достъп до обществена информация.
Целта му е да изясни как са оценявани различните културни проекти, кандидатствализа общински пари от 2017 до 2021 година, какви са били мотивите за конкретните
оценки, дали отчетите след изпълнение на проектите съответстват на обещанията и
т.н..

Искането засяга и утвърдени форуми, които получават солидна финансова подкрепа от бюджета на Варна. Отговорите биха помогнали да се изясни какво друго финансиране получават тези проекти, за какво конкретно са дадени средствата от варненския бюджет, доколко финансирането с пари на варненци им осигурява добър културен продукт, както и по-поносима цена на билетите.
Друг въпрос, който не е получил отговор при искането за достъп до информация, е колко е струвала на варненци художествената програма и техническото обезпечаване на програмата за Деня на Варна и как са отчетени разходите, които отново са от бюджета на града. От Община Варна мотивират формалния си отговор, който на практика не дава никакви конкретни данни, с това, че информацията засяга лични данни на около 500 физически и юридически лица, работили по тези проекти. Тъй като Законът за достъп до обществена информация ясно посочва, че когато някой е получило oбществено финансиране, т.е, е задължен субект, тази информация също е обществена и съгласието им в подобен случай не е необходимо. А когато данните засягат трети лица, Община Варна може да потърси тяхното съгласие, така че да има яснота как седават пари за култура във Варна. Цветков заведе две дела, първото от които се гледа на8 февруари и е в очакване на решение от съда, а второто предстои на 11 април, отново в Административен съд – Варна.

barometar.net