Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Иван Портних: Ще финансираме археологически проучвания на обекти във Варна

Община Варна ще отпусне средства и тази година за проучвания на раннохристиянската църква край село Звездица, предвиждаме средства и за Варненския халколитен некропол, където е открито най-старото обработено злато в света. Надявам се предложенията ни да бъдат подкрепени от Общинския съвет, съобщи кметът на Варна Иван Портних.

Миналата година екип, начело с археолога Васил Тенекеджиев, започна работа в района на Звездица. Това стана възможно, благодарение на подкрепата от кмета на селото Станислава Христова, на експертите от РИМ – Варна и на средствата, отпуснати от Община Варна.

Предполага се, че църквата е от VI век и е част от манастирски комплекс. За обектът е писал Карел Шкорпил, който намерил в района няколко мраморни плочи с кръстове, но разкопки не са били провеждани, обясни Васил Тенекеджиев. Според първоначалните данни се предполага, че храмът е бил построен в периода, в който е издигната църквата „Св. София“ в Константинопол. Открити са запазени зидове, подове от керамични плочи, подредени по съответния декоративен начин. Сградата е била с богата мраморна украса, намерени са плочи с релефни орнаменти и монограми на Христос. Васил Тенекеджиев допълни, че обектът тепърва се проучва, но има голям потенциал, затова се надява разкопките да продължат. Според Станислава Христова целта е зоната да бъде проучена, социализирана и да се оформи като привлекателно място за туризъм.

Теренът е собственост на министерството на земеделието, а археологическите находки – на министерството на културата. Този неуреден статут създава проблеми за опазването и съхранението на откритото културно-историческо наследство, по които ще работим, допълни кметът Иван Портних.

Границите на два знакови обекта от културно-историческото наследство на Варна ще бъдат определени – на халколитния некропол и на откритата раннохристиянска църква край село Звездица. Това стана възможно, след като през ноември миналата година изпратихме предложение до Министерството на културата за свикване на Междуведомствена комисия, която да направи оглед на обектите и да определи териториалния им обхват- с граници и охранителни зони. – заяви кметът на Варна Иван Портних.

Той припомни, че през 2021 и 2022 г., след 30-годишно прекъсване, бяха възстановени археологическите проучвания на Варненския халколитен некропол, където преди 50 г. бе открито най-старото технологично обработено злато в света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 – 4100 г. пр. Хр.)

През юли 2022 г. благодарение на спасителните разкопки, проведени от експертите от РИМ – Варна, които бяха финансирани от Община Варна, започна проучване на църквата край село Звездица.

Междуведомствената комисия бе свикана и в периода от 30.01.2023 г. до 03.02.2023 г., като експертите извършиха оглед на терените, на които са разположени двата обекта, и се започнаха с резултатите от проучванията. Подписан бе протокол за определяне на режимите за опазване на двата обекта. В момента се чака становище от Специализирания експертен съвет към МК и издаване на заповед на министъра за статут, обясни кметът.

barometar.net