Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кметът Иван Портних: От 2 години не можем да кандидатстваме по нито една европейска програма

„Бойкотира ли държавата бюджета на Варна? Този въпрос става все по-актуален, след като в края на миналата седмица Административният съд във Варна отхвърли оспорването от бившия областния управител Благомир Коцев (ПП), настоящ кандидат-депутат от коалиция ППДБ, на решение на Общинския съвет за продажба на 16 общински имота.

Според магистратите това оспорване е неоснователно, защото решението на ОбС е взето при спазването на нормативните изисквания: Представена е актуална данъчна оценка за всеки имот; Заключение от лицензиран оценител за пазарната стойност, като всяка от определените пазарни стойности надвишава данъчните оценки; Сделките ще стават чрез публично оповестен конкурс, с предварително утвърдени условия, при начална цена – пазарната стойност на всеки от имотите.“ – заяви на пресконференция днес кметът на Варна Иван Портних по повод решението на съда.

По думите му, блокирането на част от бюджет 2022 на Варна в съда за една година е осуетило възможността за допълнителни приходи. Независимо дали това е станало заради личните политически амбиции на Благомир Коцев, или по нареждане на неговите началници, потърпевши са варненци, защото средствата от продажбата на тези имоти щяха да бъдат инвестирани в градската инфраструктура, обясни кметът.

Заради „осакатения“ бюджет на Варна са забавени с една година или отпаднали различни общински проекти, сред които проектирането на новата сграда на Математическата гимназия, текущи ремонти на читалища и социални центрове, а най-пострадали са проектите за улична рехабилитация и обновяването на междублокови пространства. За част от тези проекти успяхме да осигурим средства чрез оптимизация или от преходния остатък, които бяха преразпределени с решение на ОбС, но за други – не. Затова, когато варненци пътуват по неремонтирани пътища, трябва да знаят каква е причината.

Кметът припомни защо е предложена продажбата на общинските имоти. „От 2 години не можем да кандидатстваме по нито една европейска програма, защото правителството на „Промяната“ не можеше или не искаше да ги отвори! Новият програмен период започна през 2021 г., вече почти 3 години няма нито едно привлечено евро за развитието на Варна! Обещаха и компенсации, заради скока на цените, които държавата, така и не изпълни“, каза той.

Решенията за разпореждането с общинската собственост бе повторно подкрепено не само от Общинския съвет, но и от гражданите. Получихме над 30 писма с подписите на няколко хиляди души – от граждани, фирми, от кметове от селата в обхвата на общината, защото настояват за решаване на конкретни инфраструктурни проблеми, които бяха предвидени с финансиране, получено от тези сделки, коментира още кметът.
Решението на Административния съд подлежи на обжалване пред ВАС, а дали настоящият областен управител, назначен от президента, ще повтори действията на своя предшественик, предстои да стане ясно. За Варна управлението на „Промяната“ ще бъде запомнено с инфлацията, манипулацията и излагацията! Предстои да видим дали държавата ще продължи този срамен бойкот на град, каза още Иван Портних.

barometar.net