Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Кметът не е защитник и не одобрява вида на павилионите в Морската градина

През 2020 и 2021 г. бяха извършени проверки от служители на дирекция „Управление на сигурността и контрол по обществения ред“ към Община Варна в КК „Златни пясъци“, при които е установено, че на територията на националния курорт има разположени 308 незаконни бараки, павилиони, маси. Същите са поставени без разрешение от главния архитект на Община Варна и подлежат на премахване от ДНСК, съгласно чл. 57а от ЗУТ.

Община Варна е изпратила няколко писма до РДНСК, заедно с приложен снимков материал с констатираните нарушения, но реакция няма! Не съм чул да има и обществено възмущение. Вероятно и това лято Златните ще посрещнат туристите с незаконни бараки, от които се веят гащи и чорапи, обяви на пресконференция днес кметът на Варна Иван Портних.

Той коментира и поставянето на павилиони в Морската градина. Това стана факт след положително становище от Националния институт по недвижимо културно наследство /НИНКН / и решение на комисия от общински съветници и един представител на общината. С други думи, търговските обекти в парка са поставени законно, но това не означава, че съм техен защитник, нито че одобрявам вида им. Знаете, че през годините ликвидирах баракизацията в центъра – премахнахме павилионите до Юнашкия салон, по ларгото, край Козирката. Ще продължим да се борим и с незаконните бараки на Златните, коментира кметът. Той допълни, че вчера е провел работна среща с архитекти и урбанисти, с които са били обсъдени много въпроси, свързани с развитието на градската среда. Представена е била и идея за създаване на дизайн код, с цел унифициране на различни елементи на градската инфраструктурата – пейки, кошчета, табели, спиркозаслони и други. От КАБ заявиха, че ще ни подкрепят в борбата с незаконното строителство. Така, че развитие по темата ще има – както за Морската градина, така и за курортите край Варна, допълни кметът.

Иван Портних коментира и темата със законността на лятната градина на ресторант „Хоризонт“. Административният съд се произнесе на първото си открито заседание, че 10 преместваеми обекта на поляната в Морската градина на ресторант „Хоризонт“ – на бившия областен управител от „Промяната“ Благомир Коцев, са разположени незаконно.

Уважавам както протеста на Районната прокуратура, така и решението на съда. Тъй като предстои ново заседание на 25 април, ще изчакам окончателното становище на магистратите по темата, но при всички случаи е много арогантно да се изживяваш като борец за опазване на зелените площи, докато съд и прокуратура проверяват дали ресторантът ти е превзел незаконно над 2 дка поляни в Морската градина, коментира кметът.

barometar.net