Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Медведев: Арест на Путин е равносилен на обявяване на война

Всеки опит за арест на президента Владимир Путин ще се счита за обявяване на война срещу Русия. Това заяви Дмитрий Медведев по повод издадената от Международният наказателен съд (МНС) заповед за арест на руския държавен глава, информира Ройтерс.

МНС издаде заповед за арест по-рано този месец, обвинявайки Путин във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна. В нея се казва, че има основания да се смята, че Путин носи лична наказателна отговорност.

Бившият президент Дмитрий Медведев посочи, че Международният наказателен съд, който страни, включително Русия, Китай и Съединените щати, не признават, е юридическо нищожество, което никога не е направило нищо значително.

Всеки опит за задържане на Путин обаче би се считал за обявяване на война, уточни Медведев, който е заместник-председател на мощния съвет за сигурност на Путин.

Нека си представим, очевидно тази ситуация, която никога няма да се осъществи, но все пак нека си представим, че е осъществена: настоящият глава на ядрената държава отиде на територия, да кажем Германия, и беше арестуван. Какво би било това? Това би било обявяване на война на Руската федерация. И в такъв случай всичките ни активи – всичките ни ракети и т.н. – ще отлетят до Бундестага, до кабинета на канцлера, уточни Медведев.

Според Кремъл заповедта за арест на МНС е възмутително партийно решение, но безсмислено по отношение на Русия. Руските официални лица отричат ​​военни престъпления в Украйна и твърдят, че Западът е пренебрегнал това, което според него са украински военни престъпления.

Нахлуването на Русия в Украйна от 24 февруари предизвика най-смъртоносния европейски конфликт след Втората световна война и най-голямата конфронтация между Москва и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Отношенията със Запада вероятно са в най-лошата точка досега, каза още Медведев.