Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Доц. Медиха Хамза: Въвеждането на новите технологии в обучението трябва да бъде държавна политика

“Постиженията на науката и съвременните технологии навлизат с бързи темпове в съвремието ни. Влиянието им върху живота ни е всеобхватно.“ -споделя за dnesplus.bg кандидадът за народен представител от коалицията ГЕРБ/СДС, доц.Медиха Хамза и допълва:

“Развитието на техниката дава огромно отржение в обучението на студентите и младите специалисти. Това налага новото в технологиите да се внедрява с ускорени темпове в учебния процес. Осигуряването на съвременна учебна и материално-техническа база повишава качеството на обучението и дава тласък на младите хора да се специализират и да се посветят на научно-изследователска дейност.

От моя дългогодишен опит като преподавател в сферата на висшето образование виждам с какъв огромен интерес студентите участват в процеса на обучение, когато освен основата като теоретична подготовка се включи и съвременна апаратура, модели, симулатори.
Във висшите учебни заведения учебната материална база, с която се обучават студентите, се осъвременява със средства на университетите и благодарение на усилията на управлението. Това трябва да е приоритет и в политиката на държавата в сферата на висшето образование.

Примери за успешни политики в областта на университетското обучение с използване на най-новите постижения в областта на науката, разбира се, има. Работата ми като преподавател в Катедра по медицинска апаратура, електронни и информационни технологии в здрвеопазването в Медицински университет – Варна ми дава възможността да видя интереса в очите на студентите, когато се обучават в среда, наситена със съвременни технологични апарати и уреди. За мен това е показател за правилния път в процеса на обучение на бъдещите млади специалисти, на които ще поверим най-ценното – здравето си.

Наличните симулатори в МУ-Варна в областта на хирургията, ехографските изследвания, спешната медицина и анестезиологията, акушерството и гинекологията, денталната медицина помагат на студентите да приложат на практика наученото. Теореритичните основи много по-бързо биват затвърждавани в навици, когато студентите имат практически възможност да участват в разрешаването на различни сценарии в процеса на обучение, като използват модерните симулатори тип „пациент“.“

Доц. д-р инж. Медиха Хамза е кандидат на СДС преференция 106 за народен представител в коалицията ГЕРБ-СДС номер 2 в бюлетината за 3 МИР-Варна.

Уважаван университетски преподавател с 29 години професионален стаж.
Доктор, доцент по Електрически мрежи и системи. Има четиригодишен опит като заместник-декан на Електротехническия факултет в ТУ-Варна.
Автор на над 70 научни публикации и доклади пред реномирани конференции, както и на учебни ръководства и пособия.

Два мандата е общински съветник в Общинския съвет на Варна; през втория от мандатите е председател на постоянната комисия „Социални дейности и жилищна политика“.

Има две деца.