Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Жена взриви руския пропагандист Владлен Татарски в кафене, задържаха я

ФСБ и всички силови структури в Русия издирват жителката на Санкт Петербург Даря Трепова, заподозряна за убийството на пропагандиста и военен кореспондент Владлен Татарски (истинското му име е Макс Фомин). В неделя вечерта се появи информация, че Даря е била задържана, но през нощта срещу понеделник властите отрекоха новината и признаха, че не могат да я открият, предаде OFFnews.bg.

ФСБ и представители на Следствения комитет на Русия са извършили претърсване в жилище в Пушкинския район на Санкт Петербург и са отвели оттам жена, предполага се, че това е майката на Даря. „Фонтанка“ пише, че в апартамента не е открита самата Даря Трепова.

Владлен Татарски, който от началото на 2022 година се изявяваше като прокремълски военен кореспондент в сепаратисткия Донбас, загина при взрив в кафе, за което се твърди, че е собственост на Евгений Пригожин, в центъра на Санкт Петербург по време на творческа среща с абонати на неговия телеграм канал.

Според очевидеца на взрива Родион Варежкин, цитиран от „Известия“ Владлен Татарски е загинал при взрив на бронзова статуетка в ръцете му. Бронзовият бюст, който уж приличал на него, бил подарен от почитателка. Присъствали на вечерта я определят като младо момиче, което седяло на по-задните редици и се включило в дискусията за войната, като се представило под името Анастасия.

В един момент Анастасия взела думата с микрофон за втори път.

Няколко очевидци предават думите й по сходен начин. „Владлен, вие помните ли ме, на миналата среща ви подарих картичка?“ От светлината Татарски – Фомин не я видял точно, но казал, че се сеща.

„Сега съм ви донесла подарък, направих ваш бюст и исках да ви го подаря“. Владлен Татарски попитал къде е? „Ами исках да ви го подаря, но го оставих до вратата, защото викат – ами ако има вътре бомба?“.

Всички в кафенето се засмели, а пропагандистът казал на момичето да донесе бюста, извадил го, огледал, го, посмели се отново за приликата или липсата й. Домакинът поканил момичето да седне напред на свободните места, но тя свенливо останала назад някъде до прозореца. Две минути по-късно статуетката избухнала убивайки Владлен и ранявайки голям брой присъстващи.

Руските сили за сигурност са идентифицирали момичето от кафенето като Дария Трепова, която вече е била задържана преди за участие във антивоенни митинги.

Всички версии за взрива в Санкт Петербург засега имат спекулативен характер. Руската пропаганда обвинява за атентата службите на Киев, в Украйна твърдят, че това са вътрешни разчиствания на сметките в Русия, като не изключват убийството на Владлен Татарски да е сигнал към Евгений Пригожин. „Известия“ цитира американския политолог Скот Бенет, според когото военният кореспондент може да е убит от украински радикали с подкрепата на Запада.

Главното следствено управление към Следствения комитет на Руската федерация в Санкт Петербург е образувало досъдебно производство за убийството на Владлен Татарски, а председателят на СК генерал Алексанър Бастрикин е взел делото на особен отчет.

От обир на банка до герой на Кремъл

Нашумелият през последната година влогър с псевдоним Владлен Татарски е роден в Донецк и в младежките си години работи като миньор. По-късно отваря собствен бизнес – продажба на мебели. През 2011 година, когато още си е Макс Фомин извършва обир на банка в Украйна и е осъден на 12 години затвор, излежава присъдата си в затвора в Горловка. По време на войната в Донбас извършва бягство от затвора и се присъединява към сепаратистите от т. н. ДНР с позивна „Професора“. Арестуван е повторно вече от „властите“ на ДНР, тъй като няма законова причина да се намира на свобода, но е помилван от тогавашния „ръководител на републиката“ Александър Захарченко, между другото, загинал също при взрив в кафене през 2018.

Даря Трепова, отговорна за взрива в кафене в Санкт Петербург, при който загина военния кореспондент Владлен Татарски, беше задържана и е направила самопризнания. Кадри с думите на Дария Трепова бяха разпространени от руското министерство на вътрешните работи.

Тя признава, че е донесла статуетката, която се е взривила в кафенето.

Ето целият разговор, разпространен от руското МВР:

  • Разбираш ли за какво си задържана?
  • Бих казала, за това, че съм била на мястото на убийството на Владлен Татарски.
  • Какво направи?
  • Занесох статуетката, която се взриви.
  • Кой ти даде тази статуетка?
  • (Въздъхва) Може ли по-късно да кажа…