Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Иван Портних ще спечели кметския вот във Варна, Славена Точева няма да е кандидат

Бойко Борисов е политически играч №1. Лидерът на ГЕРБ пласира пиниз на пресконференцията в сряда, че няма да издигне кандидат-кметове в градове, в които ПП поиска да спечели вота.

Напротив. ГЕРБ ще издигне силен кандидат-кмет в София и ще провокира разцепление в ПП&ДБ, за да играят с отделни кандидатури. Същата схема ще приложи и в Пловдив.

Интригата във Варна е най-гореща – на пръв поглед. Заформя се УЖ схема „Всички срещу ГЕРБ“, която може да се окаже, че работи за ГЕРБ.

Стела Николова, събрала 3 862 преференции с подкрепата на знаков варненски бизнесмен като Ангел Дерменджиев, повече от водача на кандидат-депутатската листа на ПП&ДБ Даниел Лорер, който има 3 781, се опита да вкара интрига след рекордните преференции за Славена Точева – „Очаквам Герб да издигнат Славена Точева за кмет“.

Славена Точева няма да е кандидат-кмет на ГЕРБ за Варна, както вероятно й се иска на Стела Николова, за да разцепи ГЕРБ-Варна.

ГЕРБ-СДС получи 52 000 гласа в 3 МИР-Варна, което е много силна база за кметския вот, лидерът на ГЕРБ-Варна Иван Портних и кмет на морската столица, направи силна предизборна кампания и ще бъде кандидат-кмет.

Рекордните преференции за Славена Точева – 10 155, смятана за фаворитка на Бойко Борисов и влиятелен бизнес кръг, обаче пробиват схемата „Всички срещу ГЕРБ“, вотът за нея на 100% ще е за кандидат-кмета на ГЕРБ Иван Портних.

Нещо повече. Може да се окаже, че рекордните преференции на Стела Николова, също пробиват комбинацията, защото заявката й за кандидат-кмет на ПП&ДБ e публична тайна и пласирането на интригата за Славена Точева го показва.

Стела Николова е приятелка с Виолета Лорер, съпруга на Даниел Лорер, който като водач на листата на ПП&ДБ във Варна се очаква да посочи кандидата на коалицията. Тя беше кандидат и за областен управител, но след като влиятелна бизнес група скочи срещу номинацията, Лорер предложи на премиера Кирил Петков да назначи Благомир Коцев.

Даниел Лорер обаче не номинира Стела Николова за кандидат-кмет на ПП&ДБ за Варна, а Илин Димитров, министър на туризма, смятан за „протеже“ на президента Румен Радев, за да привлече пропрезидентския вот.

Стела Николова няма да мотивира подкрепилия я на парламентарните избори бизнес кръг да даде рамо на кандидат-кмета на ПП&ДБ, което означава няколко хиляди гласа минус за Илин Димитров.

Така и тя пробива схемата „Всички срещу ГЕРБ“, която всъщност може да се окаже комбинация скофтия отново кандидат-кметът на ГЕРБ да спечели.

Две бизнес групи във Варна ще лансират своя кандидатура – може да е Веселин Марешки, може да е Гриша Фиданов, който има силни позиции в „Златни пясъци“.

Схемата „Всички срещу ГЕРБ“ е класическа – на втория тур да се събере вотът за кандидата на двете бизнес групи и за кандидата на ПП&ДБ Илин Димитров.

Освен това „Всички срещу ГЕРБ“ се пробива и от вота за кандидат-кметовете на „Възраждане“ – нито Костадин Костадинов ще скочи срещу Бойко Борисов, нито Борислав Гуцанов, който вече има софийска игра, срещу Иван Портних.

Двете бизнес групи, които влизат в играта, обаче постигат нямолко цели – спират Стела Николова, спират и Даниел Лорер, дори и да подкрепят Илин Димитров на втория тур, показвайки му, че няма ресурс да преподреди корпоративната схема в морската столица, и заявяват позиции пред ГЕРБ.

Така че всъщност интрига за кметския вот във Варна няма – Иван Портних ще спечели изборите, но най-влиятелните бизнес групи ще предоговорят позициите си във Варна под егидата на Бойко Борисов.

bgsniper.com