Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Кристиян Шкварек: Кирил Петков и Асен Василев са търговци, те ще търсят печалба на местните избори

„ПП ще поставят на Борисов неизпълними условия – те не искат правителство“, коментира пред epicenter.bg възможността за съставяне на кабинет от 49-то Народно събрание консерваторът Кристиян Шкварек.

„Това, което спира „Продължаваме промяната“/ПП/, са местните избори и нищо друго. Те искат да вземат колкото се може повече власт на местните избори без значение какво струва това на българската държава или на Европа.
ПП се създаде като краткосрочен стартъп проект и сега, когато изгубиха властта, най-лесната печалба може да дойде през местния вот, като вземат някои големи градове. Като бизнес проект нямат интерес да правят кабинет в момента“, смята Шкварек.

По думите му разминаванията между ДБ и ПП са поради това, че ДБ е политически проект и се състои от политици, а ПП – от търговци, от хора, които дълго не са били изкушени от политиката.

„ДБ са по-старовремски, те са от второто съсловие, те са политическо животно по смисъла на Аристотел. От другата страна – ПП, е проект, създаден от третото съсловие, от търговците. Това са хора, които не са политически активни, не са били политически изкушени през годините, хора, които дойдоха изведнъж от стартъпи, колцентрове и IT-сектора, не знаеха нищо от политиката. ДБ и ПП са като две отделни породи хора. Те генерално ще имат разминавания, независимо колко време минава“, изтъква Шкварек.

За него новото на тези избори е, че партия „Възраждане“ е трета политическа сила с тенденция да върви към втора.

„“Възраждане“ иска да изкара България от НАТО и върви към втора по влияние политическа сила. Или ще има консервативна проевропейска партия, или вакуумът ще го запълни партията на Костадинов“, посочва анализаторът.