Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Далай Лама се извини за скандалното видео

Публична изява на Далай Лама скандализира социалните мрежи, предаде АФП. На вече набралото огромна популярност видео се вижда как 87-годишният Далай Лама целува момче, което се навежда, за да му отдаде почит. След това будисткият монах изплезва езика си и моли детето да го смуче. „Можеш ли да ми смучеш езика?“, се чува как той пита момчето във видеото.

Видеото е от събитие в МакЛеод Гандж, предградие на град Дхарамсала в Северна Индия, на 28 февруари. „Негово Светейшество желае да се извини на момчето и неговото семейство, както и на многобройните си приятели по света, за болката, която думите му може да са причинили“, се казва в изявление, публикувано в потвърдения му акаунт в Туитър.

„Негово Светейшество често дразни хората, с които се среща, по невинен и закачлив начин, дори на публични места и пред камерите“, се добавя в него. „Той съжалява за инцидента.“

Потребителите в социалните мрежи заклеймиха видеото, наричайки го „отвратително“ и „абсолютно неприемливо“, след като то започна да се разпространява масово.

Монахът предизвиква критики не за пръв път, след като през 2019 г. се извини за думите си, че ако неговият наследник е жена, тя трябва да бъде „привлекателна“.

Изплезеният език може да бъде форма на поздрав в Тибет, коментираха познавачи на местните нрави. Далай Лама живее в изгнание, откакто избяга от Тибет през 1959 г. след въстание срещу китайското управление там.