Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

В община Долни чифлик празнуваха Лазаров ден и Цветница

На Лазаров ден, лазарски песни огласиха Долни чифлик. Тази година традицията в общинския център бе възстановена, съобщи секретарят на НЧ „Изгрев – 1919“ Ивайло Райков. Седем момичета лазаруват в града, а желаещите да ги посрещнат са подредени в дълъг списък. Много желаещи има и в останалите населени места в общината. От читалището в село Венелин изпратиха снимки на техните лазарки, които наричат за здраве и берекет и танцуват ритуален боенек. Обходът на лазарките в общината продължи до късно следобед, а вечерта те хвърляха венчетата си в течаща вода и научиха коя от тях ще се задоми първа.

Кметът на община Долни чифлик, г-жа Красимира Анастасова поздрави съгражданите си с празника Цветница:
Уважаеми жители на община Долни чифлик,
Днес празнуваме Цветница – един от най-тачените християнски празници. На този ден Исус е влязъл в Йерусалим, за да донесе мир и приятелство сред хората, а пътят му е бил застлан с маслинови, палмови и лаврови клонки и много цветя. На този ден у нас вярващите носим върбови клонки, подобно на възторжените посрещачи на Спасителя, за да Го посрещнем в душите си.
Честита цветна неделя на всички именници! Запалете свещичка за здраве – за вас и за обичните ви хора, закичете се с върбови клонки и цветчета, и не забравяйте да се помолите за доброто бъдеще на общия ни дом – България!

barometar.net