Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Патриарх Кирил: Трябва да направим всичко, за да спрем този конфликт

Руският патриарх Кирил отслужи среднощната литургия за Възкресение Христово в московския катедрален храм „Христос Спасител“, предадоха световните агенции. На литургията присъства и руският президент Владимир Путин, облечен с черен костюм, бяла риза и тъмночервена вратовръзка.

Президентът присъства на светата литургия за Възкресение Христово и миналата година. Преди началото на литургията патриарх Кирил отправи призив към руснаците и украинците да направят всичко възможно за скорошно приключване на конфликта в Украйна.

„Днес в нашата руска историческа земя се случват трудни събития, може да се каже, междуособици. И днес се обръщам към руснаците и украинците, особено към тези, които са били въвлечени в този конфликт против волята си. Трябва да направим всичко, за да спрем този конфликт възможно най-бързо със силата на нашата молитва, нашите добри дела и нашите добри намерения. За да може мирът и общият добър живот, братските отношения отново да обединят здраво и категорично нашите народи, които някога бяха един народ на единна Русия“, каза патриархът, а обръщението му бе излъчено от катедралата „Христос Спасител“ малко преди Великденската литургия. „Това ще бъде моята специална молитва днес и бих искал да помоля всички вас да се присъедините към тази молитва“, добави той.
В храма „Христос Спасител“ бе донесена и частица от Благодатния огън от Йерусалим, транспортиран със самолет оттам до летище „Внуково“ в Москва. Частици от огъня ще бъдат пратени до 11 храма в руската столица и в още църкви в десетки градове в страната. В Киев пък в Киево-Печорската лавра пасхалното среднощно богослужение бе оглавено от предстоятеля на Украинската православна църква, митрополит Онуфрий.

Другата украинска църква – Православната църква на Украйна, проведе пасхално богослужение в манастира „Свети Архангел Михаил“ в центъра на Киев. В Украйна също бе доставена частица от Благодатния огън, който бе транспортиран със самолет първо до Румъния от Израел, а оттам по суша до Киев, предаде БТА.