Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Прокуратурата предложи на Гешев да поиска от НС да снеме имунитета на Руди Гела

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Радостин Василев /Руди Гела/ – депутат в 49-ото Народно събрание, съобщиха от държавното обвинение.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с образувано на 26.07.2022 г. досъдебно производство. В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 13.06.2022 година в град София, Р. В. чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Х. И. (бел.ред. Христинка Иванова) противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47-ото НС, както и Народното събрание.

Като народен представител Радостин Василев е „лице с имунитет“. НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета. С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС.

Въпросното обвинение по член 143 от Наказателния кодекс е “за принуда”, по което се предвижда до 6 години затвор. Ако бившият министър на спорта бъде квалифициран като “длъжностно лице” в момента на извършване на деянието – 13 юни 2022 година – наказанието е от 2 до 10 години затвор.

Припомняме, че в деня, когато Василев обяви своята оставка и отцепването си от „Има такъв народ“, заедно с други петима депутати от партията на Слави Трифонов, колегата му Тошко Йорданов огласи на пресконференция запис от телефонен разговор между Василев и Иванова. В него се чува как той я притиска да напусне Народното събрание и я заплашва, че ще й прати хора, ако тя не е съгласна да отстъпи място.