Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Кметът поиска оставката на главния архитект на Варна!

Кметът на Варна поиска оставката на главния архтитект Виктор Бузев. Това съобщи Иван Портних на брифинг, провел се в сградата на oбщината, предаде репортер на Varna24.bg.
„Ако той не я депозира до края на деня ще пристъпя до други действия“, стана ясно още от думите на кмета.

„От вас научавам“, лаконично заяви по телефона за Varna24.bg арх. Бузев. Кметът Портних обясни, че липсва цялостна визия за развитието на града. Като си стиснахме ръцете преди години плановете бяха различни. Нещата не се случиха. Няма обществена дискусия за развитието на Варна. От страна на главния архитект има пасивност по работата, касаеща Общия устройствен план. Пасивност има и към опазването на паметниците на културата. Поне спряхме събарянето на емблематични сгради в петък вечер и в събота (това бе честа практика – когато за часове изчезваха безследно красиви сгради, за да се освободи място за нови строежи – бел. авт.). Липсва организация на Експертния съвет по устройство на територията. Липсват ключови за Варна проекти – като примерно „Дупката“, къщата на Антон Новак в Морската градина, за която има идея да се превърне в музей, но е изоставена и е като клоака в парка. Презастрояването на града също е проблем.

„Не съм удовлетворен. Главният архитект е разписал за поставянето на преместваеми обекти в комплекс „Хоризонт“, което е станало зад гърба ми.“ – добави Иван Портних.

Самият аз научих от медиите за събарянето на сградата на баня „Гъбата“, допълни той. Кметът е недоволен и от опита, както той нарече за даване на разрешителни от страна на главния архитект за поставяне на бараки в курорта Златни пясъци. На въпрос на Varna24.bg кметът на Варна заяви, че ще има и други кадрови промени в администрацията на общината.