Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Руският посланик Елеонора Митрофанова: ГЕРБ е дракон, но свой дракон

„Ако бях български гражданин, бих гласувала за този, когото разбирам – за „не подкрепям никого“ или Костадин Костадинов“ – каза руският посланик в България Елеонора Митрофанова в интервю за Мартин Карбоски за неговия видеоблог.

„Защо бих постъпила така ли? Защото може би от всички да ги наречем условно опозиционни партии, той най-малкото изразязва пробългарска позиция, което ми харесва. Мисля, че има балансиран подход във външната политика“, обясни още Митрофанова.

Интервюто е публикувано в сряда – денят, в който в парламента Асен Василев от „Продължаваме промяната“ открито нарече „Възраждане“ прокремълска партия. Митрофанова обаче защитава Костадинов и отрича той да представлява интересите на Москва.

„Не, не бих казала, че той представлява руските интереси в България. Може би – „Русофилите“. Да, разбира се. Друг е въпросът, че не печелят нищо. Но по принцип това е (Николай) Малинов“, отговаря Митрофанова.

„А финансирате ли Малинов“, пита Карбовски.

„Не, как… Не. Ние от посолството не финансираме никого“, отвръща тя. На няколко пъти в интервюто Митрофанова подчертава, че Русия няма пари в момента да плаща нито на политици, нито на журналисти.

Руската посланичка прави и кратък анализ на политическата ситуация в България.

„ГЕРБ е партия, която е била в управлението достатъчно дълго време, има своите силни страни, затова и вотът за тях не е изненада. Те са познати като управленци, как да го кажа- това е дракон, но свой дракон. ПП изгубиха доста от позициите си, но в коалиция с ДБ получиха добри проценти, но те също вече са познати лица“, казва тя. Митрофанова обяви, че хората искали да дойдат нови лица в политиката и направи забележка на партиите, които говорят, че обичат Русия, а трябвало да обичат България.

„Класиката казва, че икономиката управлява политиката, но сега политиката в голяма степен управлява икономиката. И за съжаление на тази база, икономката потъва“, коментира Митрофанова съвременните отношения между Москва и София, след като Русия нападна Украйна и обяви България за вражеска държава.

„А ние ще отидем ли на фронта? Как мислите?“, запита Карбовски.

„Мисля, че народът ще въстане“, отговори Митрофанова. „Ще въстане, ще е против, разбира се“, допълни тя.

„От началото на войната България е доставила въоръжение на Украйна на сумата два и половина милиарда долара“, разкри Митрофанова.

„Вашият военно промишлен комплекс бележи ръст на печалбите приблизително 173%, в сравнение с миналата година“, допълни още тя.

Отказа ли се Русия от Европа? – попита Карбовски.

„Ние се преориентираме на първо място икономически към Изток. Ние сме евро-азиатска страна, но не можем да се откажем от своята идентичност. Мисля, че ще мине време и ще си идат днешните политически елити. ще минат десетина години и всичко постепенно ще си дойде на мястото.

Запитана дали има опасност България да бъде въвлечена във война срещу Русия, Митрофанова отговаря: „Мисля, че такъв риск не съществува. Но това не зависи, нито от Лавров, нито от Путин.Това зависи от вашето ръководство и позицията ви към САЩ.“

„Дай Боже, да няма Трета световна война“, допълни още тя.

„Никога не сме плащали на никакви тролове, всъщност нашите финансови ресурси са ограничени. Всичко е насочено към военните нужди и социалните плащания. В нашата политика никога не е имало нещо подобно,нито пък във външната ни политика. Нямаме пари за български тролове, дори и за журналисти“, твърди още Митрофанова в интервюто пред Карбовски.

„Народът в Русия не усеща, че се провежда военна операция. Ще ви дам и някои интересни данни. През 2022г., една година след началото на войната, ние сме на 6-о място по вътрешен брутен продукт, на 9-о по абсолютни цифри в света, а в Европа на второ място.

Хората, които си мислят, че Русия е слаба, имат много повърхностна представа. Европа не е наясно, те виждат само руснаците, които са в Европа и харчат парите си там.

Ние сме в топ 10 в развитието на науката, робототехниката, изкуствения интелект. В топ 20 по развитие на ИТ технологиите и на 23-о място в рейтина на най-добрите страни в света по данни на US News Word Roport.

Когато се въвеждаха санкциите, се говореше, че Русия ще сгромоляса, а някои дори сравниха Русия с бензиностанция. (бел. ред. „Какво има Русия? Има петрол и газ, има и оръжия. И всъщност прилича на една бензиностанция с ракети“. Думите са на тогавашният министър-председател Кирил Петков по повод руската военна инвазия в Украйна.)

Всички тези политици са в грешка“, посочи още Митрофанова.

Усилено работим за заместване на вноса, при това с невероятно темпо. Руският посланик у нас посочи, че не се съмнява, че руската икономика ще издържи.

Прогнозата беше, че ще има 20% спад, а спадът е едва 2%. Ние сме огромна страна, с огромни ресурси.

Русия няма да загине, подчерта още тя.

Европа отдавна вече не е субектна. Тя беше напълно зависима, във всички случаи по въпросите свързани за сигурността от САЩ и ние прекрасно знаем това. Санкциите въведени от Европа и не само, отказа от руски газ и петрол, всъщност доведе до това, че те сами се наказаха, каза руският посланик.

Митрофанова посочи, че не просто не са положени усилия да бъде предотвратен военния конфликт, а дори е подтикван към него.

„През всички тези 8 години, още през 2014 г., беше ясно, че това няма да свърши добре. Обвиняват ни, че безпричинно и неочаквано сме нападнали Украйна, но това не е така. Украйна беше концентрирала 150 хилядна войска готова да атакува Луганск и Донецк. За осем години Украйна построи три мощни линии на отбрана.

Трябваше да се изпълняват само два пункта и всичко това нямаше да се случи, допълни още тя.

Според руския посланик у нас това са Минските споразумения и неутралният статут на Украйна, съобщава 24 часа.