Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Челси се задушава в нарцистичната прегръдка на Тод Боели

Когато преди близо година консорциум оглавяван от американския милиардер Тод Боели купи Челси, едва ли някой е очаквал, че с днешна дата отборът ще е на 11-то място, на 12 точки от зоната на изпадащите във Висшата лига.

Кой е отговорен за това стремглаво пропадане? Кой е виновен, че Челси след като спечели Шампионска лига и Световното клубно първенство се превърна в аутсайдер? За мен основна вина имат Тод Боели и екипът му, които доказаха, че не разбират нищо от футбол. Да започнем с абсурдното им желание, представено на Томас Тухел отборът да играе с 11 полеви играчи /?!/ и стигнем до опита за туристическа обиколка на Боели в съблекалнята на Челси в почивката на мача с Уест Хям. За да стигнем до уволнеието на Тухел, което сложи начало на стремглавото пропадане на отбора. Причините за уволнението на Тухел са известни – основната е желанието на Тод Боели да се бърка в трансферите на футболисти /Роналдо и др./ с което треньорът не е бил съгласен.

Какво случи след това?

Тод Боели се спря на треньора на Брайтън Греъм Потър, за когото беше ясно, че няма нужния опит и качества да ръководи отбор от ранга на Челси. Боели започна да купува „недооценени на пазара млади играчи“, като двамата Фофана, Михайло Мудрик, Енцо Фернандес и др. Бяха дадени космически суми за трансфери, играчите станаха 32-а, а Потър послушно се съгласяваше с всички покупки на Боели. За да се стигне до комичната ситуация за играчите да няма място в съблекалнята и да се преобличат по коридорите?! Напрежението в отбора стана огромно – много играчи недоволстваха, че не играят, а новите покупки не оправдаха очакванията.

Греъм Потър се провали с гръм и трясък и Тод Боели реши да назначи за временен менъджър Франк Лампард. На легендата на отбора се падна нелеката задача да довърши проваления сезон и да обере неативите от грешните решения на Боели. Хаосът в отбора стана неконтролируем и класни треньори като Негелсман и Енрике се отказаха да преговарят с Боели.

Футболни специалисти твърдят, че Боели е с огромно его, иска да диктува трансферната политика на треньорите и да се бърка в работата им. Дидие Дрогба каза, че не може да познае Челси и собственикът Тод Боели няма стратегия.

Че няма стратегия е ясно, но дали го интересува какво се случва с феновете на отбора? „Не трябва да забравяме, че феновете са в центъра“ – казва Боели, когато купува бейзболния ЛА Доджърс, прави успешна сделка за телевизионните му права, купува класни играчи и го превръща в печеливш отбор. Но Челси не е ЛА Доджърс и Европа не е САЩ! Футболът няма нищо общо с бейзбола и ако Боели още не го е разбрал е време да го разбере.

Лошото е, че докато това се случи пропадането на Челси ще продължи и феновете на отбора ще страдат, заради некадърното управление на нарцистичния американец. Който не е нито първият, нито последният американец провалил футболен отбор в Европа.

Иво Югов

barometar.net