Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борисов: Трябва да намерим начин за правителство с първия или втория мандат

„От резултатите от изборите това са партиите, които са се представили най-добре на последните два вота. Считаме, че в сегашната ситуация би трябвало да намерим начин да съставим правителство, дали в първия, или във втория мандат. Отиването на нови избори ще даде същия или подобен резултат”, изтъкна Бойко Борисов в началото на срещата.

Лидерът на ГЕРБ смята, че двете партии трябва да използват времето в парламента за приемането на Бюджет 2023 с 3% дефицит. „Да го направим заедно и отговорно“, призова той.

„От г-н Василев чухме, че след 14 юни ще станат, да не плашим хората, но недобри неща за България. Да чуем вашите предложения, да ни ги представите и да мислим как да процедираме. Благодаря“, допълни той и даде думата на ПП-ДБ.

„Както през миналото НС, така и сега, готови сме да говорим. Бюджетният дефицит от 3% е важна цел за нас. Ние вярваме, че е възможно да се вдигнат данъците без да се съкращава програмата. Има секторни политики, които са важни и сме готови да говорим – сектор енергетика, правосъдната реформа. Отзовахме се, за да говорим по тези важни въпроси. Бюджетът трябва да бъде приет отговорно. Във връзка с правителството – ние в първи мандат не можем да подкрепим правителство. Това беше заявено от самото начало, но сме готови да говорим за тези политики и да видим, в рамките на отговорното поведение, какво можем да постигнем с бюджта“, заяви от своя страна Кирил Петков.

Според Асен Василев бюджетът на служебния кабинет залага сериозни капиталови разходи, но не са отчетени приходи, като добави, че бюджет с 3% дефицит е постижим.

Асен Василев отсече, че е добре да се работи и с Министерство на финансите, за да се оправят някои непълноти, които от МС са заложили. „Трябва да се огледат детайлно капиталовата програма, защото са заложени 10 млрд. – двойно спрямо миналата година, разходите за издръжката на ведомствата са вдигнати с над 40% процента и това трябва да се види много прецизно, трябва да се види и дали има недофинансирани дейности. Силно ме притесняват разходите за издръжка и начина, по който са направени. Трябва да се огледат детайлно нещата с Министерство на финансите.Трябва да се даде един разумен финансов план. Има причина защо бюджетите се правят на годишна база – светът се променя, държавата се променя. Следва да имаме по-нисък дълг при по-нисък бюджетен дефицит“, каза Василев.

„Мнозинството, което можем да формираме заедно, може да започне разглеждането на най-важните законопроекти, както и на държавния бюджет. Отново напомняме на служебното правителство, че не е изпълнен ангажиментът по законодателните промени по Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва да имаме изпълнени проекти, за да получим следващи плащания“, допълни Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Според нея няма противоречия по законодателните промени за разследването на главния прокурор и създаването нов антикорупционен орган.

Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че постигането на 3% дефицит не е въпрос на технически детайли, а изисква и някои нелицеприятни реформи и попита има ли мнозинство, което да подкрепи тези реформи.

Кирил Петков изрази надежда да бъдат придвижени законите, за които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се договорили по законодателната програма на 49-ото НС.

„Ако в тези следващи дни успеем да прокараме тези проектозакони в комисии и зала, ще е една много добра първа стъпка, която да показва, че преминаваме от думи към действия“, каза Петков.