Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Бомбата, заложена срещу Гешев е самоделно направена

Бомбата, която е била заложена пред кортежа на Иван Гешев, е била самоделно направена. Това каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на извънреден брифинг.

„Единодушното заключение на всички експерти е, че се касае за концентриран и насочен взрив, взривната вълна и осколките са били насочени от банкета на пътя към пътното платно. Става въпрос за голям брой осколки мощен взрив и много добра насоченост на взрива“, каза заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов за опита за покушение срещу за срещу главния прокурор.

Той уточни, че в огледа вчера на мястото на инцидента освен представители на българските служби е участвал и израелски експерт по контратероризъм.

Взривното вещество с еквивалент на 3 кг тротил е направено самоделно, което говори за максимален професионализъм при неговото изготвяне и при насочването на взрива. Взривяването на устройството е станало електронно, посочи Сарафов.

„ Въпрос на може би частици от секундата е било взривът да бъде посрещнат със страничната част на автомобила. Може би тези частици от секундата са спасили возещите се в автомобила“, заяви Сарафов.