Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Масовият убиец от Белград бил пренебрегван от другите деца

“Масово убийство в училище, Сърбия в шок и сълзи”, „Детето убиец планирало и да избегне затвора“, „Покосена младост в час по история“ – под тези заглавия сръбските издания обобщават и изнасят подробности за вчерашната трагедия в Белград, при която седмокласник застреля в училище в центъра на Белград осем ученици и охранител. Ранени са шест деца и учителка, съобщава БТА.

Момчето и родителите му са задържани. Тийнейджърът е дошъл в учебно заведение с два пистолета на баща си и коктейли Молотов.

Белградските издания акцентират върху това, че ученикът е планирал в продължение на месец убийствата и е имал специален списък с децата, които иска да убие.

“Новости” отбелязва, че момчето е най-жестокият масов убиец на деца в историята на света.

Сред всички масови убийци в света под 14-годишна възраст, което в Сърбия е законовата граница, под която едно дете не може да носи наказателна отговорност за престъпление, независимо от броя на жертвите, никой никога не е убивал толкова много хора, колкото сръбският тийнейджър.

В. “Политика” цитира шефа на полицията в сръбската столица Веселин Милич, който каза снощи пред националната телевизия РТС, че момчето само се е обадило на полицията, за да информира за случилото се и казало, че е „психопат, който трябва да бъде успокоен“.

Милич допълни, че тийнейджърът е изпратен в здравно заведение за лечение на малолетни.

Той каза още, че в разговор в присъствието на представители на Центъра за социален труд момчето разказало, че е е било пренебрегвано от компанията, в която се намира, че било изключено от общуване и игри по време на междучасията или екскурзиите. „Аз съм психопат, който трябва да се успокои“. е признал ученикът.

За коктейлите “Молотов” тийнейджърът обяснил, че с тяхна помощ искал да направи стена или бариера на входа,

така че полицията или някой друг да не може да влезе вътре и да окаже помощ. Милич допълни обаче, че е трудно да се разбере какъв точно е мотивът за престъплението.

Освен подробностите от вчерашното убийството изданията се спират и на въпроса как се стигна до трагедията.

Според психоложката Николина Милосавлевич, цитирана от в. „Данас“, случилото се е симптом на агресията в обществото.

Психологът Лео Иванишевич е на мнение, че повечето тийнейджъри нямат усещането, че могат да носят пистолет в училище и да стрелят по хората, тъй като знаят, че това е недопустимо, забранено е и се наказва. Той допълва обаче, че такова нещо не се прави лесно и не може да става лесно.

Училищният психолог Марина Надеин посочи пред в.“Политика“, че това престъпление ще бележи не само целия живот на момчето,

извършило масовото убийство вчера, но и на всички ученици от това училище – особено тези, които пряко са засегнати и са били свидетели на престъплението.

„Това, което знаем със сигурност е, че по закон пистолетът е трябвало да бъде заключен и обезопасен.

Това, което можем да предположим, е, че това момче и преди това е давало признаци на проблемно поведение, на които или никой не е обръщал внимание, или е пренебрегвал“, посочи психоложката.

На въпрос как това престъпление може да се отрази на други деца и дали може да ги подтикне към насилие,

Надеин каза, че „това е толкова шокиращо събитие, че всички училища със сигурност ще вдигнат максимално нивото на сигурност, за да няма подобни случаи“. Въпреки това, както тя предупреди, многобройни психологически изследвания показват, че след ужасяващи убийства или самоубийства в обществото се увеличава броят на убийствата и самоубийствата.