Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.06.2023
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

В категория Светът

Путин: Украйна е жертва на амбициите на Запада

При традиционната си реч по повод Деня на победата президентът Владимир Путин заяви, че Украйна е жертва на амбициите на Запада и на държавен преврат, а „западните елити“ са заети да сеят русофобия и агресивен национализъм.

Освен това Путин подчерта, че Русия още помни ролята си във Втората световна война – роля, която по негови думи САЩ, Великобритания и Европа са забравили.

„Западът забрави кой победи това чудовищно зло – Хитлер“, допълни президентът.

За пореден път той обвини Европа, че разрушава традиционните и семейни ценности и че се опитва да налага своята воля на народите. Държавният глава описа това като система на потисничество, грабеж и насилие.

Путин не пропусна да спомене, че бъдещето на Русия е пряко свързано с развоя на „специалната военна операция“, както Кремъл нарича войната в Украйна.

„Няма по-важно дело от вашето и от вас зависи сигурността на родината ни“, допълва той, като се обръща към руските военни на фронта.

Президентът спомена военните част от Донецката и Луганската народни републики, като благодари и на военните формирования от Беларус и Чечня. Той обаче не каза и дума за частната армия на Евгений Пригожин – „Вагнер“.

На парада присъства белоруският президент Александър Лукашенко, както и други лидери от бившите съветски републики.

Тази година парадът отдава почит и към загиналите на украинския фронт, но заради войната в Украйна показаното снаряжение е далеч по-скромно, отколкото през други години.

В небето няма да има демонстрации, а самото шествие беше открито от танк Т-34. Зрителите видяха и още няколко военни машини, както и системите „Ярд“ и междуконтиненталните ракети C-400, съобщава webcafe.bg