Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Депутати от ГЕРБ поискаха оставката на министър Шишков и управителя на ВиК-Варна

Извънредна пресконференция дадоха депутатите от ГЕРБ – СДС – Варна след поредната огромна ВиК авария в кв. „Бриз“ в морската столица.

„Искаме оставката на министър Шишков и директора на ВиК – Варна за несправяне с работата и с управление на авариите по линия на водоснабдяването – коментира административният секретар на ПП ГЕРБ – Варна Павел Христов. – Преди месец същият водопровод отново аварира и нямаше адекватна реакция. Много политически шамани използват това, за да вменят вина на Община Варна и кмета Иван Портних, но уви, истината е съвсем друга.“

Павел Христов припомни историята на кобния водопровод.

„През 2005 – 2007 г. водопроводът „Варна – Златни пясъци“ е изграден от МРРБ по техен проект с финансиране от програма ИСПА и държавен контрол и надзор. През 2008 г. водопроводът е предаден на ВиК – Варна. Исканията към министър Шишков за средства за справяне с проблема нямат отговор, той буквално нехае. Две години има и забавяне на големия воден проект на Варна за 140 млн. лв., който за този срок беше оскъпен и в момента тормози варненци без спазване на срокове и всякаква организация. Това дразни нашите съграждани, а и не искам да коментирам десетките аварии, оставящи ги без вода за дни“, обобщи Павел Христов.

И отново посочи справедливостта на исканите оставки, като се надява те да бъдат подадени ако има морал в двамата виновници за бедите на Варна.

„Проблемите с водопровода са от години. Проблемът е от смяната на тръбите, като първоначално те трябва да са с метална мрежа, а после сменени с други по време на строителството при Тройната коалиция и тогавашното МРРБ. ВиК – Варна, няма отношение за това, а премиерът Сегрей Станишев, одобрил проекта. Затова ми е странно, че депутатът от БСП Борислав Гуцанов сега прави внушения за виновниците за проблемите. ВиК – Варна, е държавно дружество, 51% се държат от държавата и няма кой друг да влияе на решенията и процесите. Подхвърля се тезата от ПП и ДБ, че презастрояването на района е виновно, която също не е вярна. А първите аварии са от 2008 г. Помните ли затъналият автобус преди години заради авария и можеха да загинат хора. Тогава уволнихме инж. Русев, а бившият главен архитект Бузев загуби всички дела и строителството в района започна“, аргументира се и адв. Бранимир Балачев.

Според него министър Шишков въобще не реагира на този проблем на Варна и затова е крайно време също да си ходи.

„А за Морската градина искам да кажа, че най-после има решение на ОбС – Варна за промяна на генералния план. Това за мен решава въпроса и сега ще чакаме да видим кой обжалва. Картата на парка е особено шарена заради издадените решения за реституиране от времето на Иван Костов“, добави адв. Балачев.

Павел Христов добави като заключение възможностите на партиите да използване на наследени от миналото проблеми за „политическа дъвка“ и некоректна кампания.

„Инж. Русев е имал възможност по времето на своето управление преди 15 г. да реагира на проблеми по въвеждането на водопровода в експлоатация. Не го е направил, а серията проблеми тогава предизвикаха неговото освобождаване. А възможността да е изчезнала документация за водопровода е доста голяма и то пак при неговото управление“, завърши Павел Христов, цитиран от varnanovini.bg