Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

„ВиК – Варна“ не разполага с документи за строежа на авариралия водопровод

„ВиК-Варна“ ООД не разполага с никакви документи за проектирането, изграждането и надзора на строителството на магистралния водопровод, който вчера аварира за втори път в рамките на месец, каза пред журналисти управителят на дружеството инж. Веселин Русев. Той уточни, цитиран от БТА, че въпреки новия пробив, няма домакинства без вода, тъй като подаването е пренасочено по старата тръбна мрежа.

Проблемният водопровод е монтиран през 2008 г., припомни Русев. По думите му сега ще се търси документация за реализацията на проекта в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Общината и Дирекцията за национален строителен контрол.

Според Русев така ще стане ясно кой е взел решение на това място да бъдат положени стъклопластови, а не метални тръби. По думите му това е една от основните причини за авариите, а допълнителни фактори са, че районът е под сериозен наклон, а и в него дълго време вървеше тежка строителна техника.

За разрешаване на проблема варненското дружество е поискало около 500 хиляди лева от „ВиК“ холдинга. Идеята е в проблемния участък да се положат метални тръби, което ще премахне риска от аварии, обясни Русев. Той уточни, че не е ясно кога ще стане това, тъй като дружеството тепърва ще търси нужните му тръби. Дотогава обаче няма да има проблеми с водоподаването, тъй като ще се ползва старият водопровод.

Русев коментира още, че е поел ангажимент към Общината да бъдат локализирани всички рискови за ВиК аварии участъци и да бъде направен специален регистър.

В отговор на въпрос за изпълнението на водния цикъл на града той каза, че има забавяния и вероятно ще се наложи финансирането за някои от обектите да бъде „прехвърлено“ в настоящия програмен период.

Веселин Русев се извини на варненци и за неудобствата, които търпят заради реализацията на европейския проект за изграждане на водопроводи и канализация за над 330 000 абонати, живеещи основно в селищните образувания. Той изясни, че ролята на дружеството в този проект е възлагане, контрол и приемане на свършената работа от фирмите – изпълнители, които трябва да поемат отговорността за самия процес на полагане на тръбите, който трябва да е съобразен с всички законови изисквания. Основните затруднения при изпълнението на проекта в момента са в селищните образувания, където са констатирани множество огради на частни домове, построени върху самите улици, както и множество незаконни водопроводни отклонения, които често са причина за аварии. Тъй като не фигурират в нито един регистър, те често биват късани от техниката, защото са „невидими“ по схемите и плановете, по които работят фирмите – изпълнители.

Управителят на „ВиК – Варна“ ООД призова гражданите на града за разбиране и търпение, за да се отчете на финала реалният ефект от проекта, а именно – достъп до канализация и вода на над 330 000 абонати във Варна и областта, съобщи dir.bg