Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

ГЕРБ: Разговорите за кабинет не са в „ледена епоха“

Разговорите не са в ледена епоха, но няма и слънчеви лъчи, които да ги разтопят“. Това обяви на брифинг в Народното събрание Мария Габриел, предлагана за ротационен премиер при правителство с втория мандат на „Продължаваме промяната“. Тя постави условия, при които преговорите да продължат:
„Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, модела, личностите, принципите и доверието“, каза Мария Габриел.

След изявлението на ГЕРБ пред медиите номинираният за премиер от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Николай Денков коментира, че „разговорите по такива важни въпроси не трябва да се водят през медиите и че предстои да се уговори с ГЕРБ и Мария Габриел за срещи. Повтори, че ще разговаря и с останалите политически сили (с изключение на „Възраждане“), но „мнозинство най-лесно, конструктивно в тази конфигурация в парламента може да се получи с ГЕРБ“.

Какво (не) иска ГЕРБ

Габриел не остави възможност за въпроси, съответно не стана известно дали партията на Бойко Борисов настоява за правителство, в което двете партии да си поделят министерските постове или приемат лансираната формула за политически неутрално правителство (с експерти, които не са пряко свързани нито с ГЕРБ, нито с „Продължаваме промяната – Демократична България“).
„Сменете подхода“, призова зам.-председателят в ГЕРБ Томислав Дончев. Определи изказването си като приятелски съвет, а не ултиматум.
„Не може с 15% от народните представители, тоест тези на „Продължаваме промяната“, да получиш цялата власт. Не е честно, не е демократично“, каза Дончев.

През почивните дни ГЕРБ обяви замразяване на преговорите за кабинет заради съдържанието на изнесения от напускащия „Продължаваме промяната“ Радостин Василев запис от Националния съвет на партията на 21 (май). dnevnik.bg