Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Виктор Орбан: Украйна не е суверенна държава. Те нямат пари.

Начинът, по който Владимир Путин се справи с бунта на наемниците, показва, че контролът остава твърдо в руския президент, каза унгарският премиер Виктор Орбан в интервю, което отново го поставя в противоречие със западните му партньори.
Когато нещата са решени за 24 часа, това е сигнал за сила“, каза Орбан пред „Аксел Шпрингер“, собственик на „Политико“.

Говорейки за неотдавнашния бунт на паравоенната група „Вагнер“, унгарският премиер каза, че не „вижда никакво голямо значение за това събитие“, за разлика от многобройни западни представители, които, макар да остават предпазливи, заявиха, че бунтът разкрива слабости на Путин.

„Путин е президентът на Русия“, каза Орбан, който е изградил близки лични отношения с руския лидер. „Така че, ако някой спекулира, че може да се провали или да бъде заменен, (той) не разбира руския народ и руските властови структури.“За Орбан управлението на Путин остава непокътнато въпреки бунта, който представлява може би най-голямото предизвикателство за 23-годишното му управление.

„Русия действа по различен начин от нас“, каза унгарският премиер. „Но структурите в Русия са много стабилни. Основава се на армията, тайните служби, полицията. Това е военно ориентирана страна.“

Той добави: „Те не са такава държава, каквато сме ние, Германия или Унгария. Това е различен свят. Структурата е различна, властта е различна, стабилността е различна“.

В статията се отбелязва, че Орбан се забави с осъждането на пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна и оттогава отстоява приятелска към Русия позиция в конфликта, подход, който обслужва вътрешнополитическите цели на Орбан и помага за запазването на дългосрочни отношения с Кремъл.

Украйна не може да спечели

В интервюто Орбан повтори аргумента си, че ще бъде „невъзможно“ Украйна да спечели войната срещу Русия.От няколко месеца унгарският лидер твърди, че Украйна трябва да спре да се опитва да си върне окупираната от Русия територия и да търси споразумение чрез преговори – позиция, която го оставя предимно изолиран в рамките на западния съюз.

„Украйна вече не е суверенна държава“, заяви премиерът. „Те нямат пари. Те нямат оръжия. Те могат да се бият само защото ги подкрепяме – имам предвид Запада.“

Повтаряйки някои от предишните си изявления, Орбан каза, че „времето“ е „на руската страна, а не на украинската“ – добавяйки, че основните европейски партньори на Киев, Германия и Франция, не са в състояние да посредничат за мирно споразумение.

„Единственият начин“ да се сложи край на войната, подчерта Орбан, са „преговорите между руснаците и американците и гарантиран мир за Европа“.