Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Прокуратурата e скрила груби закононарушения по „Осемте джуджета“

Още през юли 2020 г. ръководството на прокуратурата е знаело за погазване на закона и серията от нарушения на прокурорите, разследващи казуса „Осемте джуджета“, но си е затворило очите. Това се разбира от доклад на прокурора Марио Василев от Върховната касационна прокуратура (ВКП), с който „Дневник“ разполага. Той беше обсъден на последното заседание на Висшия съдебен съвет.

Груби закононарушения, подбиране на прокурори, които да работят по случая, вместо случайно разпределение, необосновани решения, произвол, липса на капацитет и контрол за законност, уронване на престижа на съдебната власт – всички тези констатации са описани детайлно и аргументирано в доклада, на който бившият главен прокурор Иван Гешев е сложил резолюция „запознат“. Така според и.д. главния прокурор Борислав Сарафов случаят е пратен в архива.

Още през 2020 г. се вижда съвсем ясно не само, че нищо съществено не е свършено по разследването, добило популярност като „Осемте джуджета“, но е имало и нарушения от страна на прокурори и разследващи, които е трябвало да получат адекватно санкциониране още тогава.

Проверката на инспектората към Върховната касационна прокуратура от 2020 г., разкрива, че заради бездействието на ръководители в прокуратурата са вършени неправомерни и незаконосъобразни действия, необосновани и произволни решения от страна на наблюдаващи прокурори по случая.

Въпреки че няма официална оценка, става въпрос за щета за близо 5 млн. лв., за която няма нито един наказан прокурор или следовател, но за която България може да бъде осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и за която „всички ние ще платим“, както каза адвокат Андрей Янкулов от „Антикорупционния фонд“ миналата седмица. Вместо да санкционира прокурорите или поне да инициира проверка по случая, Гешев, който наскоро обяви старт на политическа кариера, е поставил единствено резолюция „запознат съм“ върху доклада на инспектората.

Така ръководството на прокуратурата е предпочело да остане с широко затворени очи, а дисциплинарните производства, които започнаха, заключиха единодушно, че нарушения от страна на прокурорите (повече за тях надолу в текста – бел. ред.) няма. Същите продължават да са част от държавното обвинение. „Дневник“ не успя да открие нито един от тях за коментар и отговор на въпроси по темата.

През последните седмици след смяната на ръководството и.д. главният прокурор Борислав Сарафов (който също бе сниман в ресторант „Осемте джуджета“) демонстрира усилено опит да се разграничи от Гешев и даде заявка да проверява всичко по случая – от действията на наблюдаващите прокурори по случая до това какво (не) са правили заместниците на Гешев. Докъде ще стигнат проверките и ще има ли действително санкционирани, макар и със закъснение, предстои да се разбере.

Докладът на инспектората констатира серия от нарушения на закона, произвол и липса на санкции. В него има критични изводи за ръководството на специализираната прокуратура (ръководителят й Валентина Маджарова нарече казуса „Осемте джуджета“ семейна драма – бел. ред.) и директно се казва, че институцията не е имала капацитет да проведе качествена проверка и да избегне негативните обществени реакции. В изводите са посочени „груби закононарушения“, които е следвало да получат адекватно санкциониране.

Ръководството на прокуратурата е останало безмълвно и за констатацията, че целият казус е можел да има друго развитие, ако са били взети своевременни мерки.